Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personellerin özlük hakları, ücret eşitsizliği, iş güvencesi ve kurumsal kimlik gibi sorunlar yaşadığını dile getiren İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ünzile Yüksel, sorunların çözümü için çağrıda bulundu. Yüksel, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetlere bağlı kurum ve kuruluşlarda ek ders ücreti karşılığında görev yapan sosyolog, öğretmen, sosyal Çalışmacı, psikolog, hemşire meslek gruplarından personellerin, hak kaybının önlenmesi için 4b Sözleşme statüsüne geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ünzile Yüksel, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personellerin aynı işleri yaptığını, kadrolu personel ile ayı imza yetkisine sahip olduğunu ancak buna karşılık özlük hakları ve ücret konusunda aynı haklardan yaralanamadığını ileri sürdü.

“EK DERS ÜCRETİ KARŞILIĞI ÇALIŞANLAR ÜVEY EVLAT GİBİ GÖRÜLÜYOR”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personeli üvey evlat olarak görüldüğünü dile getiren Yüksel, “ek ders karşılığı çalışan personel bakanlık tarafından üvey evlat gibi görülmekte ve birçok haklardan mahrum bırakılmaktadır. Bakanlığın tüm birimlerinde görev alan ek ders karşılığı çalışan personeller, kadrolu meslek elemanları ile aynı işleri yaparak aynı belgeleri imzalama yetkisine sahiptirler” dedi.

 Ayrıca Yüksel, ek ders karşılığı çalışanların bakanlığın kadrolu personel ile aynı işi yaptığını ve resmi işlemler de yetki kullandığını belirterek, “sahada dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi olan ailelerle çalışmalarını sürdürüyor, yatılı kuruluşlarda grup sorumluluğu, öğretmen, sosyal servis, sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar. Tüm bunları yaparken kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde görevlerini icra ediyor” ifadeleri aynı işi yapan personelin haklarından mahrum bırakıldığına dikkat çekti. 

Yüksel, ek dersli personeller bütün bu görevlerini yaparken mahrum bırakılan haklarını şöyle sıraladı:

 - Yıllık izin hakkı, süt izni, doğum izni, ölüm izni, analık/babalık izni, işsizlik sigortası, tazminat hakkı gibi özlük hakları verilmelidir.

- İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 23. Maddesi gereği Herkesin, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş için eşit ücret hakkı vardır. Bu sebeple maaş iyileştirmelerinin yapılması gerekmektedir.

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetlere bağlı kurum ve kuruluşlarda Ek ders ücreti karşılığında görev yapan Sosyolog, Öğretmen, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Hemşire vb. meslek gruplarından personellerin, hak kaybının önlenmesi için 4b Sözleşme statüsüne geçirilmesi gerekmektedir.