Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren maaş zammı oranlarını açıkladı. Bilgin, memur maaşına 2022 yılının ilk altı ayında yüzde 5 + enflasyon farkı, ikinci altı ayında yüzde 7 + enflasyon farkı; 2023 yılının ilk altı ayında yüzde 8 + enflasyon farkı, ikinci altı ayında ise yüzde 6 + enflasyon farkı kadar zam yapılacağını belirtti.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; yaklaşık 4,2 milyon memur ile 2,2 milyon memur emeklisinin 2022-2023 döneminde, maaşlarına alacakları zam oranlarının belirlendiği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonuçlarını açıkladı.

Saat 14.30’da yapılacağı duyurulan açıklama saat 15.50 sıralarında başladı. Bilgin’nin açıklama yapacağı anlarda Memur- Sen heyeti, toplantı salonunu terk etti. Daha sonra Bakan Bilgin’in açıklamayı yapmasına kısa bir süre kala Memur- Sen temsilcileri tekrar salondaki koltuklarına döndü. Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Bakan Bilgin’in yanına oturdu.

Bakan Bilgin konuşma yapan kişiler dışında herkesi pandemi nedeniyle maske takması konusunda uyardı. Bilgin özetle şunları söyledi:

“Uzlaşma, sözleşme yapmak taktir edeceğiniz gibi kolay iş değil. Belli ölçüde büyük uzlaşma ile buraya geldik. Memur- Sen ailesine teşekkür ediyorum. Prosedür çok uzun ve dar. Bazı konular tamamlanamadı. İmzalanmaya açılacak hizmet kolları eksenli tamamlanmamış hususlar var. Bu akşama kadar tamamlanır. Sayın Genel Başkan ile genel çerçevede, genel hususlar konusunda uzlaşmaya vardık. Bu uzlaşma zeminin şimdiden bütün memurlara, bütün çalışanları, Türkiye’mize hayırlı olmasın dileyerek, söze başlamak istiyorum.

Türkiye tarihinde görülmemiş yangınlar yaşadık, sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Devlet yurttaşının yanında olduğunu gösterdi. En ücra köşede kalmış insanına helikopterini gönderdi. Devletimizin bu mücadelesi maddi şeylerle ölçülemeyecek konudur. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlık sisteminin sağladığı imkanlarla etkin müdahale sistemini gerçekleştirdiği için teşekkür ediyoruz…

Küresel güçler tarafından ülkemiz çevrilmiş durumda. Bütün bu coğrafyanın istikrarsızlıkları karşısında ülkemiz demokratik biçimde ülkeyi yönetmeye çalışmaktadır. Bütün bunlar karşısında Türkiye ekonomisi büyüyor. Arkasındaki gücü üretimden geliyor. Türkiye ekonomisi geçtiğimiz çeyrek yüzde 7 büyüdü. Yıl sonu itibariyle yüzde 9 büyüme içinde olduğumuzu belirtmek isterim

Türkiye’nin ekonomik gücünün yanında toplumsal gücü var. Devletin bütün toplumsal kesimlere; en yoksulundan, orta hallisine kadar hizmet verdiği alanlar vardı. Sağlık başta olmak üzere her birini sayabiliriz. Bunlar ücretsizdir. Türkiye’nin sosyal devlet gücünü ortaya koyan şeylerdir. Türk devleti bunları başarıyla sürdürmektedir… Biz ekonomimizin büyümesinin ihracata dayalı bir modele geçtiğini biliyoruz… Bunun başka türlü yansımaları da var. Enflasyon denilen bir olay var. Ekonomi politikalarının sonucu olarak, enflasyonu yönetecek bir enflasyonu yönetecek bir politika ortaya koyduğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz.

“ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ”

Enflasyon altında yurttaşımızı, çalışanımızı, kamu görevlilerimizi ezdirmeyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın yılladır takip ettiği şeydir bu. Genel çerçevede uzlaştığımızı belirtmek isterim. Türkiye büyüyor, onun yanında enflasyon var. Çalışanlarımızı ezdirmeyeceğiz.

İkinci teklifimizde 2022 için yüzde 5+ enflasyon farkı, ikinci yarıda yüzde 7+ enflasyon farkı, toplamda yüzde 12’lik bir artışı önerdiğimizi ifade etmek isterim. Enflasyon farkını yüzde 9 olması bekleniyor. 2023 için bugüne kadar memur sözleşmelerinde verilmemiş oranla yüzde 8’lik artış önerdiğimizi belirtmek isterim. İkinci kısmı için de yüzde 6’lık artış önerilmektedir. Enflasyon farkı saklıdır. Yılda yüzde 14’lük bir artış söz konusu…

“SÖZLEŞME İKRAMİYESİ 400 LİRA”

Sendika faaliyetleri yapmayan sendika adı altında kuruluşlar var. Bu sözleşmede örgütlenme düzeyi yüzde 1 sendikaların istifade edebileceğini de bir araya getirmiş bulunuyoruz. Seyyanen zam talebi vardı. Karşılama konusunda yaptığımız pazarlıkları dikkate aldığımız zaman sosyal uzlaşmadan çok ekonomik soruna dönüşmemesi için başka öneride bulunduk. 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan 2 milyon sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira yaptık. Sözleşme bu süreç içerisinde tamamlanacaktır.”

MEMUR-SEN İLK TEKLİFİ REDDETMİŞTİ

Sözleşme sürecinde, hükümet ilk olarak 2022’de yüzde 5+6, 2023’te yüzde 6+6 zam ve enflasyon farkı verilmesini teklif etmişti. Yetkili konfederasyon Memur-Sen dahil, 3 konfederasyon bu teklifi reddetmişti.

Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, kamu görevlileri için 600 lira seyyanen zam; 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı için ise yüzde 17 artış talep etmişti.

KESK ise en düşük memur maaşının 6 bin 952 TL’ye çıkarılmasını, diğer memur maaşlarının da en az yüzde 45,4 artırılmasını talep ettiklerini açıklamıştı.