Polis teşkilatının 176. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Kartal Meydanı'nda bir araya gelen ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" diyen polis emeklileri, hükümetin 2018'de verdiği 3600 ek gösterge vaadini bugüne kadar yerine getirmediğini belirterek, "Polisimin yanındayım" diyen herkesi duyarlılığa davet etti.

Türkiye Polis Emeklileri Platformu'nun çağırısıyla Kartal Meyda'nında bir araya gelen bir grup emekli polis, "İnsanca yaşamak istiyoruz", "3600 mücadelemiz devam ediyor", "Emniyet Hizmetleri Tazminatı emekli olunca maaşımıza eklensin" pankartları açtı. Hükümetin, 2018 yılında 3600 ek gösterge vaat ettiğini hatırlatan emekli polisler, ancak bugüne kadar yerine getirilmediğini söyledi. Muhalefet partilerinin verdikleri soru önergelerine de Millet İttifakı olarak ret oyu verildiğini belirten polis emeklileri, "insanca bir yaşam mücadelesi" veren polis teşkilatı ve emeklilerin yok sayıldığını ifade etti.

Türkiye Polis Emeklileri Platformu, polis ve polis emeklilerinin güçlü bir sivil toplum kuruluşu bulunmadığına dikkati çekerek; "Polisimin yanındayım" diyen herkesi duyarlı olmaya davet etti. Emekli Polis Cevdet Şentürk tarafından okunan basın açıklamasında şu görüşler dile getirildi:

BİRÇOK POLİS EMEKLİSİNİN MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI: Polis teşkilatının 176. kuruluş yıl dönümünü 10 Nisan'da kutlamak üzere hazırlanan polisler ve polis emeklilerine, 2018 yılında mevcut hükümet tarafından 3600 ek gösterge vaat edilmiş ve bu söz tutulmamıştır. Verilen söz tutulmadığı gibi, muhalefet partilerinin verdikleri soru önergelerini de hükümet ve ittifak içinde olduğu parti ret oyu vererek. İnsanca bir yaşam mücadelesi veren polis teşkilatını ve emeklilerini yok saymışlardır! En son yasal düzenlemeler ile birçok polis emeklisi meslektaşımızın maaşları asgari ücretin bir tık altında kalmıştır. Yıllardır süre gelen emekli olduktan sonra yüzde 60 civarında kesintiye uğratılan ve çalışırken de yamalı bohçadan farksız olan maaşları günün şartlarına göre ne hikmetse bir türlü güncellenememiştir. Yapılan kanun değişikliği ile jandarma teşkilatı ve Sahil Güvenlik ile aynı bakanlığa bağlı olan Emniyet Teşkilatı; aynı işi yaptıkları gibi eşit iş, eşit ücret hakkından mahrum bırakılarak 1995 yılından beri bu kurumlara tanınan olanakların hiç birinden faydalanamamıştır. 3600 ek gösterge hakkının kardeş kurumlar arasında değişiklik göstermesi müstehak değildir. Bizatihi Anayasa'nın ilgili maddelerine göre eşitlik ilkesine de aykırı olduğu meslektaşlarımızca ön görülmektedir.

"EMNİYET HİZMETLERİ TAZMİNATI" KANAYAN YARADIR: Emekli olduktan sonra kesilen "Aile Yardımı” emekli polislerin eşlerinin onurunu kırmaktadır. Emekli olduktan sonra kesilen "Emniyet Hizmetleri Tazminatı" geçim sıkıntısı içindeki polislerin kanayan yarasıdır. Kısa bir konuşmaya sığdırılamayacak kadar sorun ve sıkıntılarımız var. 2020 yılı içinde yüzlerce meslektaşımız intihar etmiş, 2021 yılının ilk üç aylık diliminde 8 meslektaşımız intihar etmiştir. Meslek içinde yaşanan mobbing ve çalışma sistemi intiharların ana sebebiyken, ailevi nedenler diye geçiştirilmesi vicdanlarımızı yaralamaktadır.

"POLİSİMİN YANINDAYIM” DEMEK SÖZDE KALMAMALI, ÖZDE KALMALIDIR: Bu sistem içinde çalışıp emekli olanlar ise geriye kalan ömürlerinde birçok hastalıkla mücadele etmektedirler. 'Polisimin Yanındayım' demek sözde kalmamalı, özde kalmalıdır. Bütün kurum ve kuruluşların sorun ve taleplerini dile getiren birçok sivil toplum kuruluşu varken. Polis ve polis emeklisinin sesini duyuracak güçlü bir STK'sı yoktur. Kimsesiz polislerin kimsesi olma adına 'Polisimin Yanındayım' diyen herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Yıllarca halkını, vatanını, canını hiçe sayarak koruyan bizler şimdi korunacak durumda alil (hastalıklı, sakat) ve aciz bir ortam içindeyiz. Halktan ayrılamayacak olan biz polis emeklilerinin ve polis teşkilatının da halkın bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Yaşadığımız süreçte birçok meslektaşımız Covid-19 illetinin pençesinde can verirken durumun bilinmezliği bile çok vahim.

"POLİS EMEKLİLERİ İLE ORGANİK BİR BAĞIMIZ YOK" DİYEREK BİZLERİ DERİNDEN YARALAMIŞTIR: Çalışan meslektaşlarımız teşkilat içerisinde sorunlarına çözüm bulamazken sosyal medyada isimlerinin saklı tutulması şartı ile gündem oluşturarak sıkıntılarını dile getirmektedirler. Kurumun bağlı olduğu bakanlık ve il emniyet müdürlükleri, bir günden bir güne bizleri onore edecek hiçbir etkinliğin içinde yer almamış; Daha ileri giderek 'Polis emeklileri ile organik bir bağımız yok' diyerek bizleri derinden yaralamıştır.