HABER: AYŞE YILMAZ
1933 seçimlerinde Çine’nin Demircidere bucağından muhtar seçilerek adını Türkiye tarihine ‘ilk kadın muhtar’ olarak yazdıran Gül Esin Hanım’dan 76 yıl sonra Aydın’ın ikinci kadın muhtarı seçilen Efeler Fatih Mahalle Muhtarı Yıldız Karadaş Taşçıoğlu, mahallelerin ekonomik, politik ve sosyolojik gelişiminde kadın muhtarların etkisini anlattı.

“KADINDAN MUHTAR OLMAZ DİYENİ ÇOK DUYDUM”

2009 yılında “Ben muhtar olacağım” diyerek yakınlarının da desteğini alan Yıldız Karadaş Taşcıoğlu, 3 deneyimli erkek muhtar rakibine karşın seçim yarışını kazanarak 76 yıl aradan sonra ikinci kez Aydın’da bir kadının muhtar seçilmesini sağladı. Muhtarlık koltuğuna deneyimsiz ancak inançlı oturduğunu söyleyen Taşçıoğlu, “Kadından muhtar olmaz diyeni çok duydum. Yolda karşılaştığım bazı tanıdıklarım ‘önce azalık yapsaydın da biraz işi öğrenseydin’ diyenler de oldu. Hiç birisine gücenmedim ama inancımı da hiçbir zaman kaybetmedim. Ben bu koltuğa inanarak ve isteyerek oturdum. Muhtarlığı göreve geldikten sonra öğrendim. Çok şeyi değiştirdiğime de inanıyorum” dedi.

“TECRÜBEM YOKTU AMA İNANÇLIYDIM”

Muhtar olmadan önce yerel bir televizyon kanalında spiker olarak çalıştığını anlatan Taşçıoğlu, muhtar olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlattı; “O dönemde “Yerelden Genele Kadın Projesi” vardı ve STK’lar tarafından destekleniyordu. O süreçte tanıdıklarım ve yakınlarım muhtar olmam için öneride bulundu. Eşim ve aile büyüklerim Aydın’a yeni taşındığım için “Emin misin?” diye sordular. Benim kararlı ve çok istekli olduğumu görünce hep desteklediler. 2009 seçimlerine 3 erkek rakibim vardı; onlara rağmen kazandım. Şanslıydım, siyasi bir tecrübem yoktu, hiç seçime girmemiştim. Biraz tepeden inme gibi oldu ama iyi ki de öyle olmuş.

AYDIN’DA 676 MUHTARIN SADECE 17’Sİ KADIN

2009 seçimlerinde Aydın Merkez ve köylere bağlı ilk kadın muhtar seçildim. Kadın olarak seçim yarışına girmek bile büyük cesaret. 1934 seçimlerinde Gül Esin Hanım ilk seçilmiş muhtardı. Kadın olarak görev yapmanın mutlaka zorlukları olmuştur. Bugün de kadın olarak görev almanın artı ve eksileri var. Biz kadınlar her ne kadar eşitlikten yana olsak da erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Muhtarlık bir erkeklik mesleği olarak görülüyor. Ülke genlinde seçilmiş erkek muhtar sayısı çok fazla. Aydın’da 676 muhtar var ve sadece 17’si kadın. Efeler’de de 4 kadın muhtarız. 2009-2014 yılları arasında merkez ve bağlı köylerde tek kadın muhtar bendim. 2014’te de Efeler ilçesi kuruldu ve ilçenin tek kadın muhtarı oldum.”

“BENİ FARKLI KILAN HÜMANİST YAPIM”

Kadın muhtarların görevlerini başarı ile yürüttüklerini ve kente dair bakış açılarının daha estetik olduğunu kaydeden Taşçıoğlu, “Seçilen kadın muhtarlar görevlerini başarı ile yürütüyorlar. Kendimizi kısıtlamak yerine yasanın bize verdiği sorumlulukların dışında başka şeyler de yapmaya gayret gösteriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde etkin rol alıyoruz. Fatih Mahallesinin 10 bine yakın nüfusu var. 5 bin 640 seçmenimiz mevcut. Her geçen gün nüfus ve yerleşim yerlerimiz artmakta. Beni farklı kılan hümanist yapımdır. Her canlı benim için çok kıymetlidir. Mahallemde herkesin her işine koşmayı çok seviyorum, isteyerek yapıyorum”dedi.

“EGE ET, EFE BAKKAL, CAMİİ VE OKULUMUZ YOK”

Mahallenin eksikleri için yerel yöneticilere ve hayırseverlere seslenen Yıldız Karadaş Taşcıoğlu, “Aydın Bulvarı ile Çevre Bulvarı arasındaki yollarımız çok kötü; yapılması için uğraşıyorum. AYDEM’e elektirik tellerinin toprak altına alınması için başvuruda bulunduk. Taleplerimizi yeniden ilettik. Belediyeler ortak çalışınca vatandaş da memnun oluyor. Temiz çevre, park çok önemli. Toplumun huzurunu ve refahını artırıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesinden EGE ET satış noktası talebimiz var. Efeler Belediyesinden de EFE BAKKAL talebimiz var. Kapalı Pazar yerimizde çok sayıda dükkânımız var. Bu dükkânlardan birisi EFE BAKKAL olarak seçilebilir diye düşünüyoruz.

“KADIN KÜLTÜR EVİ ETKİNLEŞTİRİLSİN”

Aynı zamanda pazar yeri içinde Kadın Kültür Evi’nin de mahalle sakini kadınlarımız tarafından tam kapasite kullanılmasını istiyoruz. Mahallemizde bisiklet kullanımı çok fazla. Bisiklet yollarının artırılması vatandaşı mutlu edecektir.

MAHALLEDE İLKOKUL YOK

Mahalle sınırları içerisinde bir tane bile İlkokul yok. Hayırseverlere sesleniyorum; Nahit Menteşe Ortaokulu yıkıldı. Bunun yerine devlet tarafından bir okul yapılacak. Biz bu okulun içerisinde ilkokul da yapılmasını istiyoruz. Milli eğitim müdürü uygun olabileceğini söyledi. Ancak okulumuzun yapılması için hayırseverlerimizin desteğine ihtiyacımız var.

CAMİSİ OLMAYAN TEK MAHALLE

Ayrıca mahalle sınırları içerisinde camisi olmayan tek mahalle Fatih Mahallesidir. Her mahallede cami vardır ama biz yok. Bu konuda belediye daha önce yer ayırmamış. 2009 yılından önce mahallemizde bulunan bazı arsalar satılmış; şahısların eline geçmiş. Talep ettiğimizde de kimse arsasını bağışlamadı. Özellikle şehir merkezindeki mahallelerde halkın ortak kullanımına sunulan alanlar fazla olmalı. Bazı mahallelerde “Mahalle Konakları” var ama bizim yok. 10 bin kişiye yaklaşan nufusumuz var. Bu durum eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini gösteriyor. Mesela neden taziye evimiz olmasın.” diye konuştu.