Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın uzun zamandır ücretsiz olması için kampanya yürütülen HPV aşısına dair 8 ay önce verdiği sözler havada kaldı.  Bu aşının tek bir dozu yüzde 29 ila yüzde 52 aralığında zamlanarak 2 bin 500 TL’yi aştı.

3 DOZUNUN FİYATI 8 BİN TL’YE DAYANDI

Çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşan, bunun yanı sıra umumi tuvaletler gibi ortak alanlarda da bulaşmanın yaşanabildiği HPV virüsü için, Türkiye’de uygulanan aşı ‘gardasil aşısı.’

Şu anda bulunan gardasil aşısı ise Gardasil-9 olarak biliniyor ve bu aşı Türkiye'deki HPV aşısı ulusal aşı takviminde ve SGK ödeme listesinde bulunmuyor.

Yalnızca kadınlarda değil, erkeklerde de kanser türlerine yol açan; bu yüzden de hem kız hem erkek çocuklarına yapılan bu aşı 9-14 yaş arasına 2 doz, 14 yaş üstüne ise 3 doz uygulanması gerekiyor.

Yani 9-14 yaş aralığı için bu aşının maliyeti ocak ayında 3 bin 989 TL iken temmuz itibarıyla 5 bin 150 TL’ye çıktı14 yaş üstü için ise 2 bin 979 TL’den 7 bin 725 TL’ye ulaştı.

@aydinhaberlericom

⭕️Aydınlıların Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na seslendi ⭕️Vatandaşlardan biri Atatürk Kent Meydanı'na yakın su içilebilecek bir çeşme istedi ⭕️Bir diğer vatandaş ise kent meydanının yıllar önce çekilmiş bir fotoğrafını cebinden çıkararak eski halinin daha güzel olduğunu söyledi

♬ orijinal ses - AYDIN HABERLERİ

Tek dozunun fiyatı 2023 Ocak’ta 1993 TL olan bu aşı, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru 2023 Temmuz itibarıyla yüzde 30,5 oranında artırılınca zamlandı ve 2 bin 575 TL’ye çıktı.

BAKAN 'YOL HARİTAMIZ HAZIR' DEMİŞTİ

“HPV taramalarında yerli test kiti uygulamasına önümüzdeki günlerde geçiyoruz. HPV aşısı içinse yaş gruplarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız” diyen Koca, şöyle demişti:

“HPV aşısının uygulanması konusunda da bir çekincemiz asla yok ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye de bir faydası yok.

Bu açıdan, yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hâl durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız; belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağımızı ve kapsamını kademe kademe genişleteceğimizi ifade etmek isterim.” (SÖZCÜ)