Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda üyelerin sektörde karşılaştıkları sorunlar ve talep edilen konular üzerine değerlendirmeler yapıldı. Sorunların çözümü için atılması gereken adımların konuşulduğu toplantıda, üreticiler, tüccar ve ihracatçılar 2022/2023 incir sezonunun mevcut durumunu değerlendirdi. Gerçekleşen sektör toplantısında gündemde olan sorunların çözümü ve iletilen talepler hususunda ortak hareket etme kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmaların yürütülmesi noktasında istişarelerde bulundu.

Toplantının açılışını yapan ve moderatörlüğünü üstlenen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur,2021 yılında Aydın ilinde ve ülkemizde yaşanan kuraklıktan dolayı üreticilerin zorlu bir sezon geçirdiğini belirtti. Çondur, “2021/2022 sezonunda ülkemizde toplam 71 Bin 250 ton kuru incir tescili yapılmış olup bu tescilin 60 Bin 104 tonu ilimize aittir. Dünya incir üretimi ve ihracatında birinci sırada yer alan ülkemizde, 2021 yılında gerçekleşen kuru incir ihracatı 59 Bin 333 ton olup ilimizden ise 51 Bin 170 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir ”dedi.

Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu’nda 6 Bin Ton Kuru İncir Depolandı

Aydın Ticaret Borsası tarafından yapılan ATB Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş. tarafından işletilen Yenilenebilir Kaynaklı Soğuk Hava Deposu’nun mevcut çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, soğuk hava deposunun faaliyete geçtiği zamandan bu yana yaklaşık 6 Bin ton kuru incir depoladığını belirtti.

Çondur, üretiminde dünya lideri olduğumuz kuru incir sektöründe yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini katılmış oldukları her toplantıda yetkili mercilere ilettiklerini belirtti. Çondur,” Ülkemizin önemli tarımsal ihracat ürünlerinden olan kuru incire prim desteği sağlanmaması nedeniyle, üreticilerimizin sattıkları ürünün müstahsil makbuzunu talep etmekte sorun yaşadıklarını belirterek,  sembolik de olsa kuru incire prim desteği verilmesinin üreticiye fayda sağlayacağı ve büyük ölçüde kayıt dışı ekonominin engelleneceği bildirilmiştir. Kuru incir ihracatında %86’lık paya sahip olan ilimizde zirai karantina müdürlüğü bulunmamasından dolayı ihracatçılarımızın yaşadığı sorunları dile getirilerek konuyla ilgili talebimiz iletilmiştir ”dedi.

Gabay, “Ülkemizde 2021/2022 Sezonunda 62 Bin 758 Ton Kuru İncir İhracatı Gerçekleşti “

Kuru incirin Ege Bölgesi için stratejik, ülkemiz için ise prestijli ürün olduğunu ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, ülkemizde 2021 -2022 sezonunda gerçekleşen kuru incir ihracatının 62 bin 758 ton olduğunu belirtti. Gabay, “Kuru incir 2021-22 sezonu sonlarına yaklaşırken geçen sezona göre %3 azalışla miktarda 62 bin 758 ton değerde ise %1 artışla 235 milyon dolar seviyelerinde devam etmektedir. İlk 3 alıcı ülkeye bakıldığında ise Fransa, Almanya ve ABD olduğu görülmektedir” dedi.

Kuru incirde kalite ve gıda güvenliğini arttırmaya yönelik çalışmalar kapsamında Ege ihracatçılar Birliği tarafından yapılan çalışmalardan bahsetti. Gabay,”Kuru incirde kalite ve gıda güvenliğini arttırmaya yönelik çalışmalar kapsamında Ege İhracatçılar Birliği tarafından yaptırılan kerevetler hasat fileleri, ilek fileleri ve eksilik böceği ile mücadele tuzakları, Tarım ve OrmanMüdürlükleri’nin destekleriyleüreticilereücretsizdağıtılmaktadır ”dedi.

Ökdem,”  İlimiz, ülkemiz kuru incir üretiminin  %85’ini, dünyanın ise %60’ını karşılamaktadır”

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem gerçekleşen kuru incir sektör toplantısında incir üretim verileri hakkında bilgilendirmede bulundu. Ökdem, İlimiz, 37 bin hektar üzerinde incir üretim alanı ve 7 milyonu aşan ağaç varlığına sahiptir. İlimiz yıllar itibariyle 65-70 bin ton aralığında değişen kuru incir rekoltesine sahiptir.  İlimiz, ülkemiz kuru incir üretiminin  %85’ini, dünyanın ise %60’ını karşılamaktadır ”dedi.

Aydın ilinde 166 adet incir deposu ve 170 adet incir işletmesi bulunduğunu dile getiren Ökdem, “Müdürlüğümüzce 2021 yılında incir işletmelerine yönelik 255, bu yıl ise 117 denetim gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında il genelinde yapılan 227 toplantı ile 1.965 üreticiye eğitim verilirken, bu yılın ilk 6 ayında 55 toplantı ile 823 üreticimize ulaşılmıştır.Yıl boyunca incir alanları; hastalık, zararlı ve fenolojik yönden kontrol edilmektedir. Herhangi bir hastalık ve zararlı belirlenmesi durumunda Müdürlüğümüz internet sitesi, sms ve ilanlarla üreticilere gerekli uyarılar yapılmaktadır” dedi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’unmoderatörlüğünde gerçekleşen II. oturuma, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik ve Aydın Tarım İl ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal, konuşmacı olarak katıldı.

Sektör temsilcilerinin görüşlerinin alındığı, talep edilen konuların ele alındığı toplantı soru – cevap bölümü ile sona erdi.