Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları, BES İzmir Şubesi’nin çağrısıyla İzmir’de bir gün süreyle iş bıraktı. SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde toplanan çalışanlar burada “Sadaka değil insanca bir ücret istiyoruz”, “SGK’da angarya istemiyoruz” ve “Ücrette adalet istiyoruz” sloganları attı. BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, şunları söyledi:

“Ülke nüfusunun nerdeyse tamamına hizmet veriyoruz. Şu an aylık bağlama başvurusu İzmir’de 150 bin geçen ay 8 bin civarında aylık bağlandı. Kabaca bir hesap yapıldığında dahi 11-12 ayda bile yetişmeyecek bir iş yükünden bahsediyoruz. Sadece iş yükü aylık bağlanma değil, borçlanma talepleri ve yapılandırma işlemleri de olağanüstü her seçim öncesinden bizim sırtımıza yüklenmektedir. Akşam saat 22.00’lere kadar çalışılsa dahi işlerin üç ayda bitmesi mümkün değil. Nitekim saati 51 TL gibi komik bir rakama gece saatlerine kadar vatandaşın işlemlerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Tüm bu hizmetleri Ankara Merkez teşkilatında 3 bin 397, taşra teşkilatında 29 bin 849 kişi olmak üzere toplam 33 bin 246 personel tarafından yürütüyor. Ancak Çalışma Bakanının açıklamaları bu gerçeklikten uzak. Çalışma Bakanı hala bir, iki ayda bu işlemler bitecekmiş gibi açıklamalar yaparak bizi vatandaşla karşı karşıya getiriyor.  Vatandaşa bir söz veriliyorsa bu kazanılmış olan hak olan EYT yasası iade ediliyorsa bu işlerin yürütülmesi için fazla mesai çözüm değil personel alımı gerçekleştirilmesi gerekiyor.

“YENİ MEMURLAR EV TUTAMAYIP ÖĞRENCİ EVLERİNDE VE YURTLARINDA KALIYOR”

Şu an SGK da yeni atanan bir memur 11 bin 200 TL civarında maaş almaktadır ve ev kiraları da 10 bin civarında dolaşmaktadır.  Yeni atanan SGK memurları ev tutamadıklarından öğrenci evlerinde, yurtlarda yaşamak zorunda kalmaktadırlar. SGK çalışanı esnek kuralsız, sağlığını bozacak şekilde fazla ve mobbing altında çalıştırılmaktadır.  Yasal olan yılda 270 saat olan yasal fazla mesai sınırı ayda 100 saatle aşılmaktadır. Aynı zamanda SGK çalışanı fazla mesai, angarya çalışma dayatmasıyla günlük ortalama çalışma süresi 11 Saati geçmiştir”

“SGK’DE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SÜRESİZ GREVLER ÖRGÜTLEYECEĞİZ”

Başkan Güven açıklamanın sonunda taleplerini şu sözlerle dile getirdi:

“TBMM’ye buradan sesleniyoruz. Bu hafta, TBMM Plan Bütçe Komisyon üyelerine dilekçelerimizle, maille faksla aşağıdaki talepleri ilettik. TBMM kapanmadan derhal SGK çalışanlarının aşağıdaki taleplerini yasalaştırılmasını istiyoruz. Aksi takdirde SGK’de eşi benzeri görülmemiş süresiz grevler örgütleyeceğiz. Bu nedenle bu taleplerimizin TBMM’de kabul edilmesini istiyoruz.  İlk olarak 2012 yılında bu yana gasp edilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini ve ek ödemelerin taban maaş eklenmesini istiyoruz, Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz, Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz, Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz”

GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ