Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti

ARTIGERÇEK'İN HABERİNE göre Aydın’da her geçen daha da artan jeotermal enerji santralleri (JES) insan sağlığını, doğayı ve tarımı tehdit ediyor. Çiftçilerin incir, üzüm, zeytin gibi birçok ürüne zarar verdiği gerekçesiyle karşı olduğu JES’lere yenileri ekleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, KİPAŞ Holding'e bağlı Maren Maraş Elektrik Üretim Şirketi’nin iki yeni JES başvurusuyla ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu. Şirket, Aydın'ın Germencik ilçesindeki iki jeotermal kaynak sondaj araması yapmayı planlıyor.

İNCİR VE ZEYTİN BAHÇELERİ TEHDİT ALTINDA

Her iki sondaj noktası da 1/100 bin Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı'nda tarım arazisinde kalıyor. Çamköy Mahallesi’deki sondaj noktası tapu kayıtlarında incir bahçesi olarak kayıtlı, Bozköy Mahallesi’ndeki sondaj noktası ise incir ve zeytin bahçesi olarak geçiyor. Her iki sondaj noktası da zeytinlik ve incir ağaçları ile çevrili.

'BUNUN ADI CİNAYET'

Projeye tepki gösteren AYÇEP Sözcüsü Mehmet Vergili, şöyle konuştu:

"Bunun adı cinayettir. Aydın’ın coğrafyasına, halkına büyük bir saygısızlık. Halkımızı, doğamızı katlediyorlar. Yenilerine izin verenler büyük bir suç işliyorlar. Mevcutları denetleyenler yok. İçme suyu kaynakları bitme durumunda.

Yer altından çıkan sularımız hep ağır metal ağırlıklı. Bırak içmeyi, sulamada bile kullanılamaz. Kalkmışlar yenilerini yapmaya çalışıyorlar. Yetkililer şirketlere ‘al sana, al sana’ diye dağıtıyor. Şirketler için ballı kaymak. Şirketler paralarını alıyor, olan halka oluyor.
Onlar kazanıyor, biz kanserden, KOAH’tan ölüyoruz. Yetkililer unutmasınlar bir gün geldiğinde bunların hesabı sorulacak. Birinci sınıf tarım toprağında verilen bu izinler ağır cezalık suçtur. Yasalar bizden yana ama bu yasaları uygulatmayanlar var. Yetkilerini halka karşı kullanıyorlar ve yanlış yapıyorlar."

HOLDİNGİN KAĞIT FABRİKASINI ERDOĞAN AÇMIŞTI

Maren Elektrik’in bağlı bulunduğu KİPAŞ Holding 1984’te Öksüz ve Gümüşer ailelerinin öncülüğünde Maraş'ta kuruldu. Kipaş Holding’in yönetim kurulunda Öksüz ve Gümüşer ailelerinin bireyleri yer alıyor. Kipaş Holding’in Aydın’ın Söke İlçesinde kurduğu Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kâğıt fabrikasının açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. 
 

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
 

Editör: Tuğba Aydın