HABER: TUĞBA AYDIN

Didim Manastır koyu için sevindiren haber! Karar Danıştay'dan döndü Didim Manastır koyu için sevindiren haber! Karar Danıştay'dan döndü

AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen geçtiğimiz gün, Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yer alan Latmos bölgesi için koruma kararı verildiğini duyurmuştu. Koruma altına alınan alanın görsellerini paylaşan Özmen, kararın önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanacağını ifade etmişti. Özmen'in paylaştığı sınır görselini inceleyen çevreciler, Latmos'un koruma altına alınmadığını, lokal bir bölgenin kapsanarak böyle bir karar alındığını duyurdu.

"TEK BİR ALAN İÇİN VERİLEN BİR KARAR"

Konuya ilişkin açıklama yapan Arkeolog ve çevre savunucusu Selahattin Aydın, "Ömer Bey, Latmos'un koruma altına alındığını, 2863 sayılı kanuna göre karar alındığını duyurdu ve ardından da bir görsel paylaştı. Kapıkırı, Bağarcık, Sakarkaya hattında bir koruma çizgisi hattı paylaşmış. Açıkçası bu karara göre doğru bir görsel değil çünkü Ömer Bey'in aktardığı bilgi spesifik olarak sadece tek bir alanda verilen koruma kararı" dedi.

"GÖRSELDEKİ ÇİZİLEN ALAN ÇOK EKSİK"

Koruma kararının tüm bir bölgeyi kapsayabilmesi için Milli Parklar ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Aydın, "Kültür bakanlığı zaten bu kadar geniş bir alanda koruma kararı veremez daha çok lokal olarak belli noktalardaki kültürel mirasla ilgili sit kararı verebilir. Bunun kararını verecek Milli Parklar ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'dür o yüzden Ömer Bey'in attığı bu tweetteki Latmos bölgesi koruma altına alındı tweeti açıkçası bağlam açısından çok doğru değil. Zaten görseldeki çizilen alan da çok eksik bir bölge. Dağın yukarısında kaya resimleri var, başka alanlar, farklı farklı kültürel miraslar var. Yıllardır uğraşılan istenilen durum Latmos'un bütüncül olarak korunması. Akeopark, jaopark ve milli park gibi koruma isteği. O yüzden Ömer Bey'in paylaştığı koruma kararı sadece belli bölgede verilen kararla ilintili" dedi.

"MADENLER HALA DEVAM EDİYOR"

 Latmos'un bütüncül olarak korunması gerektiğinin altını çizen Aydın, "Latmos hala daha koruma altına alınmadı, Latmos'ta hala daha madenler devam ediyor. Latmos'ta hala daha keşfedilmeyi bekleyen kaya resimleri var ve bu kaya resimlerinin yok olup olmadığını da bilmiyoruz. O nedenle muhakkak Latmos'un bütüncül olarak korunması gerek ancak o zaman biz Latmos'un hakikaten koruma altına alındığına ve Latmos'taki o kültürel mirasın gerçekten korunabileceğine ve geleceğe aktarılabileceğine inanabiliriz" ifadelerini kullandı.

EKOLOJİ VE ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: Tuğba Aydın