Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Aydın’ın Çine ilçesi Seferler köyü Develiler mevkisinde, Kaltun Maden işletmeleri tarafından başlatılan ağaç kesimlerine karşı köylüler nöbete başladı. Köylülerin tapulu arazilerinin de bulunduğu bölgenin yakınındaki albit madeni işletmesi için pasa döküm alanı yapmak isteyen şirket, kimseye haber vermeden dün gece yarısı yüzlerce ağaca kesti. Köylüler ağaç kesimlerini haber aldıktan sonra olay yerine giderek, kendi tapulu arazilerinde yapılan bu ağaç katliamına tepki gösterdi. Köylülerin tepkileri sonrası kesimler dururken, çoğu ekonomik olarak önemli bir gelir kapısı olan fıstık çamı olmak üzere yüzlerce ağaç kesildi.
Çine eski Belediye Başkanı ve CHP eski milletvekili Osman Aydın'a ait olduğu bilinen Kaltun Maden'in "pasa sahası" açmak amacıyla yaptığı bu işlem; bölgedeki fıstık çamlarına, tarım arazilerine ve tarihi alanlara büyük zarar veriyor.

FISTIK ÇAMLARI YOK EDİLİYOR
Bölgede faaliyet gösteren Kaltun Maden'in, Eğlence Deresi'ndeki albit madeni işletmesine pasa (atık) dökmek için başlattığı kesim, köylülerin en önemli gelir kaynağı olan fıstık çamlarını hedef aldı. Köylülerin aktardığı bilgilere göre şu ana kadar 500'e yakın ağaç kesilmiş durumda ve kesilecek ağaç sayısının 3.000'i bulması öngörülüyor. Kesilen ağaçlar arasında yılların emeğiyle yetiştirilmiş fıstık çamlarının yanı sıra zeytin, ayva ve 200 yıllık armut ağaçları da bulunuyor.
Fıstık çamının korunması gereken çok stratejik ve ekonomik bir ağaç olduğunu vurgulayan bölge halkı, işlenmiş fıstığın kilosunun 2.500-3.000 TL civarında satıldığını ve ciddi bir ihracat potansiyeli taşıdığını ifade ediyor. Kesilen ağaçların üzerinde henüz toplanmamış mahsullerin ve gelecek senenin meyvelerinin bulunduğunu belirten vatandaşlar, karşılaştıkları bu manzarayı "çok vahşet bir durum" olarak nitelendiriyor.

İZİN BELGESİ YOK
Ağaç kesimi yapılan sahada hiçbir uyarı levhası, çalışma alanı tabelası veya güvenlik teli bulunmadığını belirten Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Sözcüsü Ahmet Uslu, kesim yapan işçilerin köylülere kesim izni de gösteremediklerini söyledi. İşçilerin kendilerine telefondan sadece bir harita gösterdiğini ama kesim izni gibi bir belgenin olmadığını belirten Uslu, bunun üzerine köylünün tepkisi sonrası kesimlerin durduğunu belirtti. Köylerine bir kaçyüz metre uzaklıktaki alanda, kesim alanında toplanan köylüler Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerinin gelerek durumu tespit etmesini istiyor.

TAPULU ARAZİYE GİRDİLER 'YANLIŞLIK OLDU' DEDİLER
Kesim alanının evlere 300 metre kadar yaklaştığını belirten Cafer Akar isimli köylü, maden şirketinin kendi tapulu arazilerine de girdiğini ve 6 adet fıstık çamını kestiğini dile getirdi. Akar, şirketin duruma "hata oldu, yanlışlıkla kesmişiz" şeklinde açıklama getirdiğini, ancak 50 yıllık emeklerini vermek istemedikleri için konuyu mahkemeye taşıyacaklarını aktardı. Bölgede dedelerinden kalma arazilerinde 1.000'den fazla çamı bulunan Bekir Kocabıyık ise ağaçlarının yarısının kesildiğini belirterek yaşananları "orman katliamı" olarak tanımladı.

TARİHİ SİT ALANI TEHLİKEDE
Madencilik faaliyetlerinin tehdit ettiği tek unsur doğa ve tarım arazileri değil. Köylülerin verdiği bilgilere göre, kesim yapılan bölge Havutlu (Selvi Yanı) olarak bilinen tescilli tarihi sit alanına sadece 100-200 metre mesafede yer alıyor. Köylülerin gönderdiği video ve fotoğraflarda bölgede kaya mezarları ve antik duvar alıntıları olduğu görülüyor. Genişleyen pasa sahaları, bölgenin tarihi dokusu için de büyük bir risk oluşturuyor.





