BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’de 56 yıldır ayakkabı imalatçılığı ve tamirciliği yapan Osman Çetinkurt, müşterilerin sıfır ayakkabı almaya gücü yetmediği için tamire geldiklerini, ancak pahalı olduğu için ondan da vazgeçtiklerini söyledi. Çetinkurt, "Yırtık geziyor öyle geziyor, başka bir yerden terlik alıyor terlikle geziyor. Moda oldu lastik ayakkabı şimdi" dedi.

Osmaniye Alibeyli Mahallesi Atatürk Caddesi’nde 56 yıldır ayakkabı tamirciliği ve imalatı yapan Osman Çetinkurt, mesleğinin sonunun uçurum olduğunu ifade etti.

"PORTAKAL ALAMIYORUM"

Osman Çetinkurt şunları söyledi:

"1966’nın yedinci ayından beri yapıyorum bu işi. Fiyatlar çok yüksek geliyor bir çivi 20 liralık çivi 100 lira olursa ne olur? Başaramayız yani, sonu uçurum, mesleğin sonu uçurum. Yetiştiremiyorum, portakal alamıyorum. Bırak tamire bile gelmiyor, gelse geri gidiyor. Abi yap diyor bakıyor fiyata, adam yenisini alırım diyor, gidiyor 100 liraya bir ayakkabı alıyor. Bu tabi ucuz muşamba ayakkabı alıyor. Deri ayakkabıyı alamaz 500 liradan aşağıya. 50 lira 100 lira kazanırsak zenginiz yani.

"LASTİK AYAKKABI MODA OLDU"

İşler çok bozuldu, ortalık bozuldu, çok bozuldu fiyatlar çok yüksek. Ayakkabılar fiyat çok yüksek olunca tamir yaptıramıyor, tamire gelenler çekip geri gidiyor. Nasıl gidiyor alamıyor ki adam parası yok. Bir ayakkabı 500-600 lira, sıfır alamıyor, tamir yaptırıyor o da pahalı, dönmüyor iş. Masrafı 150 lira, bunu gelip yaptıramıyor işte adam, masrafı 150 lira bunun adam geliyor 100 lira veriyor ya da 50 lira veriyor. Biz de yapamıyoruz işte masrafı 150 lira. Adam bırakıp gidiyor, iş yok diyor, para yok diyor gidiyor. Yırtık geziyor öyle geziyor, başka bir yerden terlik alıyor terlikle geziyor. Lastik ayakkabı moda oldu şimdi."