CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, fahiş fiyatlarla gündeme gelen özel okul fiyatlarını sordu. Kara, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

“600 BİN LİRAYA KADAR ULAŞAN KAYIT ÜCRETLERİ VAR”

Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesinin gerekçesinde Veli-Der’in raporuna dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara, “Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılını değerlendirdiği raporda; 4 4 4 Eğitim Sistemi uygulaması öncesinde Türkiye’de 4 bin 664 adet özel okul mevcutken, 2022 yılına gelindiğinde özel okul sayısının 14 bin 179’a, toplam öğrenci sayısının ise 2,5 kat artarak 1 milyon 578 bin 233’e yükseldiği ifade edilmiştir. Uzun yıllardır süre gelen kamu okullarının yetersiz bütçelerle baş başa kalması, ideolojik eğitim müfredatı, meslek ve imam hatip liseleri dayatmaları velilerin özel okullara yönelmesine sebep olmuştur. Ancak eğitimin gittikçe piyasalaşması ve yaşanan enflasyonist ortam neticesinde özel okul fiyatları yıldan yıla fahiş artış göstermektedir. Büyükşehirlerde yıllık 600 bin liraya kadar ulaşan kayıt ücretleri hem velilerin hem de öğrencilerin mağdur olmasına sebep olmaktadır.” dedi.

“RESMİ ZAM ORANININ ÇOK ÜZERİNDE ÜCRETLER ORTAYA ÇIKIYOR”

Özellikle başlangıç kademelerindeki ücretlerin oldukça fahiş olduğunu belirten Hatay Milletvekili, “Her ne kadar Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 53. Maddesi gereğince ara sınıflar için bir önceki yılın ortalama (Y.İ-ÜFE TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 oranında artış yapılacağı belirtilmiş olsa da eğitim kademelerinin ilk sınıflarında bağlayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Bu da 1, 5 ve 9. sınıflara başlayacak öğrencilerin ücretlerini veli ile okul arasındaki sözleşmeye bağlı kılmaktadır. Bunun yanı sıra birçok özel okul ek hizmet olarak sayılan yemek, servis, kırtasiye ve kıyafet gibi masraflarda fahiş zamlar yapmakta böylelikle resmi zammın çok üzerinde ücretler ortaya çıkmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı birinci ağızdan ‘özel okullar başından beri Bakanlığın paydaşıdır’ açıklaması yapsa da fahiş ücret artışları velilerin geçim durumunu zora sokarken birçok öğrencinin de sağlıklı eğitim almasını engellemektedir.” dedi.

"FAHİŞ FİYAT TALEP EDEN KAÇ OKUL TESPİT EDİLMİŞTİR?"

CHP Hatay Milletvekili, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:


"Son 10 yıl içerisinde Millî Eğitim Bakanlığı’nın tespit ettiğine göre özel okul sayısındaki artış yüzde kaç olmuştur?

Son 10 yıl içerisinde Millî Eğitim Bakanlığı’nın kendi hesaplamaları ışığında özel okul ücretleri ortalama ne kadar artış yaşamıştır?

1 Nisan'da okullar tatil edildi 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Bugüne kadar kaç okulun bir önceki yılın ortalama (Y.İ-ÜFE TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 artış şeklinde belirlenebilecek ücret dışında fahiş fiyatlar talep ettiği tespit edilmiştir?

Yasaya aykırı fahiş fiyat talep eden okullar için nasıl bir idari ve hukuki süreç yürütülmektedir?

Yönetmelikle ara sınıflara uygulanan zam oranları gibi bir düzenleme başlangıç sınıfları için de yapılacak mıdır?

Bakanlığın eğitimin piyasalaşmasına ve özel okullardaki fahiş fiyat artışlarına dair somut plan ve programı mevcut mudur?

Özel okullara yönelişin engellenmesi ve devlet okullarının hem müfredat hem imkan olarak geliştirilebilmesi için bir planlama mevcut mudur?”

KAYNAK: ANKA