Haber: GAYE ŞEYMA CAN/ Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla Çağlayan Adliyesi'nde yargılanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı için destek açıklaması yaptı. Bugün yapılan ikinci duruşma öncesi adliye çevresinde alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle Çağlayan Metro Durağı'nın önünde bir araya gelen sağlık meslek örgütleri ve sendikaların temsilcileri, "Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek beraatını bekliyoruz” dedi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin yaptığı açıklama nedeniyle yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün yapılıyor. Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığını davanın İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşması öncesinde destek açıklaması yaptı.

Polis ve çevik kuvvet ekiplerinin adliye önünde yoğun güvenlik önlemi alması nedeniyle açıklama Çağlayan Metro Durağı'nın önünde yapıldı. Açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da katıldı.

Ortak basın açıklamasını TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten okudu. Ökten şunları söyledi:

“BU SORUŞTURMA DOSYASININ İÇİ BOŞ: Bir hafta önce Çağlayan Adliyesi’nin önünde, iki aya yakın bir süredir ülkemiz demokrasisi ve hukuku açısından yaşadığımız utanç verici bir dönemin bir nebze olsun sonlanması için toplanmıştık. Ancak o utanç hala devam ediyor. Çünkü Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hala cezaevinde. Üç gün önce de açıldığını tesadüfen öğrendiğimiz üzere Merkez Konseyi’nin tüm üyelerine yönelik olarak örgüt üyeliğinden soruşturma açılmasıyla bu utanç büyütülerek devam ettiriliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere tüm bu hukuksuz süreçlerin hedefi Türk Tabipleri Birliği’nin örgütsel bütünlüğüdür. Bizler, bu soruşturma dosyasının içinin boş olduğunu biliyoruz, nasıl doldurulmaya çalışılacağını da tahmin edebiliyoruz ve tekrarlıyoruz; biz hekimler üzerinden yeni bir korku iklimi yaratmanıza müsaade etmeyeceğiz.

SİYASİ HEDEFLERLE SÜRDÜRÜLEN BİR SÜREÇ: Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir kararla halen tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ikinci duruşması biraz sonra başlayacak. Tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz.

SAĞLIK SORUNLARI OLMASINA RAĞMEN CEZAEVİ ARACIYLA GETİRİLDİ: Yaşamını insan hakları ihlalleri ve işkenceye karşı geçiren bir bilim insanının geçen hafta birçok sağlık sorunu olduğu kamu otoritesine defalarca bildirildiği halde, ellerindeki kelepçe bir saniye dahi açılmadan, bir cezaevi nakil aracıyla Ankara’dan İstanbul’a getirilmesi, ülkemiz adına bir utanç vesikası olarak tarihe geçmiştir.

BERAAT ETMESİNİ BEKLİYORUZ: Bugün, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve tabip odalarımızın örgütsel bütünlüğü ile buradayız ve Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını ve hakkındaki suçlamaların düşürülerek beraatını bekliyoruz.

Uluslararası ve ulusal meslek ve emek örgütleri, insan hakları kuruluşları, barolar, sendikalar, partiler, Dünya Tabipleri Birliği ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi başta olmak üzere evrensel hekim örgütleri ve sayısız miktarda dostumuz ve yol arkadaşımız aynı taleple, Şebnem Hoca’nın serbest kalmasını bekliyor. Bizler görevimizin başındayız ve inanıyoruz ki hocamız bugün özgürlüğüne kavuşacak. Bizler hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz."