Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) , şubat ayına ilişkin Sanayi Üretim Endeksi'ni açıkladı. TÜİK açıklamasında deprem etkisine vurgu yapılarak, "Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiş, bu illerden derlenen anketlerden yüzde 67 oranında cevap alınabilmiştir. Bu nedenle, 2023 Şubat ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için e-fatura, e-arşiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır" denildi.

SANAYİ ÜRETİMİ AYLIK YÜZDE 6,0 AZALDI

TÜİK verilerine göre, Sanayi Üretim Endeksi şubat ayında yüzde 6,0 geriledi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 11,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,6 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,4 arttı.

YILLIK ÜRETİM DÜŞÜŞÜ YÜZDE 8,2 OLDU

Sanayi Üretim Endeksi, yıllık bazda ise yüzde 8,2 geriledi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,5 azaldı.

GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ