FERHAT AKGÜN

Tekirdağ’da kiralık konut kalmadı. Sorunun Türkiye genelinde de aynı olduğunu ifade eden emlakçılar, var olan dairelerin de kiralarının ikiye katlandığını söylüyor.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Tekirdağ’da da kiralık daire bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İnşaat maliyetlerindeki artışa, pandemi ve öğrenciler de etkilenince şehirde kiralık daire kalmadı. Öğrencilerin yoğun olarak kaldığı Değirmenaltı ve Hürriyet mahallelerinde ise kira fiyatları ikiye katlandı.

“PANDEMİ SÜRECİNDE İNŞAAT İMALATI OLMADI”

Tekirdağ Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Şahin Umur, “Şimdi bu sadece Tekirdağ için geçerli değil, Türkiye çapında bu kiralıklar sıkıntı oldu. Bunu biz, pandemi olayına bağlıyoruz. Dün federasyonla yaptığımız görüşmede aynı sıkıntılarla ilgili onlar da açıklama yaptı. Pandemi sürecinde inşaat imalatı olmadı. İmalat olmayınca eldeki stoklar bitti. Geçen sene, iki sene önce düğünler olmadı. Evlenemedi millet. Bu sene yığılma oldu. Öğrenciler geçen sene ev tutamadı. Bütün her şey ikiye katlandığı için sıkıntı oldu, kiralık bulmakta. Tekirdağ’da inşaat yapmak için arsamız kısıtlı. Beş katlı arsamız bitti gibi bir şey. Bunlara dayanıyor kiralık sıkıntıları” dedi.

“ÖĞRENCİLER İLE TAYİN DÖNEMİ AYNI ANA DENK GELDİ”

Emlakçı Hasan Akın da şöyle konuştu: “Şehrimizde son dönemde çok ciddi bir yoğunluk söz konusu. Kiralıkta da azalmanın en büyük sebeplerinden biri, bu yoğunluk aslında. Öğrencilerin (gelişi) ile tayin döneminin aynı ana denk gelmesi büyük sıkıntı yaratıyor. Bu sıkıntıdan dolayı da kiralık daha az bulunur hale geldi. Örneğin, öğrencilerin şimdi tekrar okulların açılmasıyla beraber yoğun şekilde kiralık arayışı. Sonrasında sağlık sektöründeki personelin tayini, askerimizin, polisimizin aynı döneme tayinlerinin denk gelmesi diye tahmin ediyoruz. Çünkü bize en çok talep bunlardan geliyor. Soruyoruz hangi meslek grubundan olduğunu. Dolayısıyla, Tekirdağ bölgesinde bu yüzden kiralıkta ciddi sıkıntı var. Aynı zamanda inşaat sektöründe de maliyetlerin artması ile sektörde ciddi bir azalma oldu, yeni yapılar anlamında. Bu da çok etkiliyor. Evet, hala kiralık var az sayıda, dolayısıyla bu kiralıkların da rakamları yüksek geliyor. Müşterilerden duyduğumuz tepkiler bu yönde. Mal sahiplerin ya da mülk sahiplerini daha yüksek kira talebinde bulunması kiracıları zor durumda bırakıyor.”

“HİÇBİR YERDE EV YOK, TÜRKİYE’NİN HER TARAFI BÖYLE”

Emlakçı Bülent Gündoğdu ise şehirdeki durumu şu sözlerle anlattı: “İki yıldan beri pandemiden dolayı inşaatlar yapılmıyor. İnşaat yapılmayınca ev az şu anda. Geçen sene evlenemeyenler ev tutmadı. Bu sene evlendiler. Tabii iki ev birden gerekli insanlara o yüzden de ev sorunu ortaya çıktı. Üniversite öğrencilerinini hiçbir tanesi geçen sene ev tutmadı. Onlar şu anda ev tuttular, geçen sene gelenler. Yeni kazananlar da şu anda tutuyor evlerini. Bu yüzden dolayı hiç ev bulunmuyor. Bir kiralık ev için hergün telefonlarımız yüz defa çalıyor. Ev arayanlar hemen tutsunlar. Kesinlikle bu sene bulamazlar. Hiçbir yerde ev yok. Sadece Tekirdağ değil Türkiye’nin her tarafı böyle.”