Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı ihracat rakamlarının açıklanması programında konuştu.

Süper Kupa maçındaki krizle ilgili de konuşan Erdoğan, "Türkiye'ye ve Türkiye'nin çıkarlarına yönelik sinsi bir operasyon, çok açık bir sabotaj girişimi vardır. Nasıl daha önceki kirli senaryoları yırtıp attıysak, Allah'ın izniyle bu oyunu da mutlaka boşa çıkaracağız" dedi. 

Erdoğan, Süper Kupa krizine ilşikin şunları söyledi:

"Yaz aylarında ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden biri olan turizmi baltalamaya yönelik dış bağlantılı bir kampanya yürütülmüştü. Şimdi benzer bir dalganın muhalefet partilerinin de desteği ile bu sefer spor üzerinden oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz. Asla tasvip etmeyeceğimiz nefret söylemleri ile insanlar, toplumlar, inançlar ülkeler hedef alınıyor.

'KARDEŞ ÜLKELERİN HEDEF ALINMASI TESADÜF DEĞİL'

Sırf kökeninden dolayı insanlar horlanıyor, aşağılanıyor, hakarete maruz bırakılıyor. İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furya ile karşı karşıyayız. Muhalefet aktörleri de gündeme gelmek uğruna maalesef bu mülevves, bu pespaye, bu son derece tehlikeli nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır.

Bu nefret dalgasının Türkiye'ye yatırım yapan deprem felaketi dahil zor zamanlarımızda yanımızda olan ülkemizin en önemli ticari ortakları arasında yer alan kardeş ülkeleri hedef alması asla tesadüfi değildir.Türkiye ve Türkiye'nin çıkarlarına yönelik sinsi operasyon sabotaj girişimi vardır."

'ENFLASYON EN BÜYÜK BAŞ AĞRIMIZ'

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şunlar oldu:

* G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen 2'nci ekonomi olduk. Mal ve hizmet ihracatının gayrı safi yurt içi hasıla büyümesine katkısı yüzde 0,3 puan oldu. Üretimin güçlü etkilerinin son açıklanan istihdam verilerine de yansıdığını görüyoruz.

* Dünyadaki diğer ekonomiler gibi bizim de en büyük baş ağrımız hayat pahalılığının tetiklediği enflasyondur. Enflasyon hala yüksek devam ediyor. 

* Enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz. Son dönemde uyguladığımız tedbirler enflasyonun ateşini düşürmeye başlamıştır.

* Ülkemiz ekonomisine 104 milyar dolarlık ilave fatura ekleyen 6 şubat depremlerinin olumsuzlukları ile mücadele ettik. Depremin ihracatımıza etkisi eksi 6 milyar doları buluyor.

İHRACATTA REKOR

* 2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. OVP’deki hedefimizi de aştık. 

* 2023 Aralıkta ihracatımız yüzde 0,44 artışla 23 milyar dolar oldu.

* İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70,7’ye yükseldi.

* 2023 yılında ithalat yüzde 0,5 düşüşle 361,8 milyar dolar oldu.

* Dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında gerileyerek 106 milyar dolar oldu. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı.

* Yıllık hizmet ihracatı 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üzerine çıkartabileceğimize inanıyorum.

* 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 30’a yükseldi. En fazla ihracat yapan 5 ilimiz şöyle: 59,4 milyar dolar ile İstanbul, 30,7 milyar dolar ile Kocaeli, 23,8 milyar dolar ile İzmir, 17,7 milyar dolar ile Bursa, 12,5 milyar dolar ile Tekirdağ.

İYİ Parti'de seçim üçüncü tura kaldı İYİ Parti'de seçim üçüncü tura kaldı