Asgari ücret, memur, işçi maaşlarının enflasyon karşısında yaşadığı erime telafi edilmeye çalışılsa da maaşlar durdurulamayan pahalılığın hep gerisinde kalıyor. Aylık kazancıyla geçinemeyen vatandaş, ihtiyaçlarını karşılamak için tüketici kredileri ve kredi kartlarına sarılıyor. Bankalar, bireysel kredileri sonuçlandırma işlemlerini seçimin ikinci turuna bırakmadan önce, artan faizlere karşın, vatandaş borçlanmaya devam etti. Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredisinde ortalama yıllık faiz 5 Mayıs haftasında yüzde 34.30'a kadar yükselerek son 9 ayın zirvesine çıktıktan sonra 12 Mayıs haftasında yüzde 0.11'lik gerilemeyle zirveye yakın seviyede bulunmayı sürdürdü.

YÜKSEK FAİZE RAĞMEN

Zirve haftasında ihtiyaç kredisi kullanımında 2 milyar 421 milyon TL ile sınırlı artış yaşanırken, 12 Mayıs haftasında ortalama yüzde 34.19'luk faiz oranına karşın vatandaş ihtiyaç kredisine hızlı döndü.

KART BORÇLARINDA HAFTALIK ARTIŞ 26 MİLYAR TL

BDDK verilerine göre 12 Mayıs haftasında vatandaşların bireysel kredi kartı borçları 5 Mayıs haftasına göre 25 milyar 920 milyon artışla 670 milyar 8 milyon TL'ye yükseldi. Vatandaşın konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerindeki borç ise 24 milyar 602 milyon TL tutarında artışla toplam 1 trilyon 353 milyar 280 milyon TL'ye çıktı. (sözcü)