Türkiye’den Amerika ve İngiltere’ye dil eğitimi almak için giden öğrenciler yabancı öğretmen şoku yaşıyor. Türkiye her yıl Türk öğrencilerin yurtdışı eğitimi için 2 milyar dolar harcıyor. Yüzlerce dil okulu Türkiye’de tanıtımlar yaparak öğrencilere en iyi İngilizce dil eğitimi verme vaadiyle yurtdışında anlaşmalı oldukları yabancı dil kurslarını öneriyor. Ailelerin dişinden tırnağından artırarak yurtdışına gönderdiği Türk öğrenciler, nasıl bir aldatmacanın içine düştüğünü eğitimin ilk gününde keşfediyor.

Öğrencilerin dersine o ülkenin dil eğitmenleri değil, Japon, İtalyan, Hintli ve İspanyol eğitimciler giriyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim Koçu ve İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül, “Bir Japon’dan İngilizce öğrenecekseniz o kadar para ödeyerek yurtdışına çıkmanız gerekmiyor. Türkiye’de de bu işi hakkıyla yapan eğitmenlerimiz var” dedi.

Türkiye’de dil eğitimi pazarlayan ve yurtdışında anlaşmalı oldukları kurslar yüzbinlerce dolar kazanırken, Türk öğrenciler hem paralarından hem de zamanlarından oluyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim Koçu ve İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül, “Bir Japon’dan İngilizce öğrenecekseniz o kadar para ödeyerek yurtdışına çıkmanız gerekmiyor. Türkiye’de de bu işi hakkıyla yapan eğitmenlerimiz var” dedi.

1 Nisan'da okullar tatil edildi 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Dalgül şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) verilerine göre, Türkiye’den akademik amaçlı yani lisans, yüksek lisans, doktora, Erasmus programları ve devlet bursuyla yurtdışına eğitim amaçlı çıkan öğrenci sayısı 49 bin. Bu öğrenciler arasında büyük bir kısım dil eğitimi için gidiyor. Türkiye her yıl yurtdışına eğitime gönderdiği öğrenciler için 2 milyar dolar harcıyor. “

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

“Bir öğrencinin gittiği ülkede barınma, ulaşım, eğitim masrafları ile birlikte yıllık maliyeti binlerce doları buluyor. Özellikle dil eğitimi için gidenler ‘native’ yani ana dili İngilizce olan öğretmenlerden ders almak amacıyla gidiyor, çünkü ülke genelinde yurtdışına öğrenci gönderen kurumların yaptığı reklamlar, Türk insanının zihninde ‘yabancı dil sadece o ülkede öğrenilir’ algısını yaratıyor. Ancak ana dili İngilizce olan ülkelere gidenlerin orada yüzleştiği bir gerçeklik de, dil eğitimi verilen kurumlarda İspanyol, Japon, Hintli, İtalyan asıllı ve ana dili İngilizce olmayan, Amerika’da ve İngiltere’de doğup büyümemiş, İngilizceyi yabancı dil olarak sonradan öğrenmiş ve kendi dil becerileri en fazla B2 ve C1 olan öğretmenler tarafından eğitim alacak olmaları.”

“NEDEN O KADAR PARA VERİLSİN?”

“Aslında bu öğretmenlerin dil eğitimi vermelerinde asla bir sakınca yok, hatta gayet doğal ve takdir edilesi. Ama zaten bir Japon’dan İngilizce öğrenilecekse, neden o kadar para harcayıp Amerika’ya veya İngiltere’ye gidilsin? İlaveten, o kurumlarda okutulan kitaplar da Türkiye’de geleneksel dil eğitimi veren kurumlarda okutulan kitaplarla birebir aynı. Tek fark, farklı kültürlerden insan tanıyor olmanız ve farklı bir ortamda sosyalleşmeniz. Çoğunlukla benim gözlemlediğim de eğer kendi milletinden birisi varsa, bu insanlar her gün beraber dolaşıyorlar ve sürekli kendi ana dillerinde konuşuyorlar. Bu şekilde de dillerini geliştirebileceklerini düşünüyorlar. Yani bir İspanyol’dan İngilizce öğrenerek kendini İngiltere’de geliştirdiğini söyleyen, bunu Türkiye’de de, dile gayet hakim, mesleğini hakkıyla yapan ve doğru bir metotla öğreten Türk öğretmenle de başarabilir. Kıssadan hisse, burada kazanan, Türkiye’de yurtdışı eğitimi pazarlayan kurumlar, onların öğrenci yolladıkları dil okulları. Ancak en az fayda sağlayan veya hiç sağlamayan ise Türk öğrenci.”