Bornova Cumhuriyet Meydanı’na 1991 yılında yaptırılan ancak geçen zamanda yıpranan Amazon Heykeli, yeniden yapılarak 30 yıl boyunca bulunduğu yere konuldu.

İlk heykeli de yapan sanatçı heykeltraş Bülent Ötük, yeniden yaptığı Amazon heykelini, güçlü ve savaşçı Anadolu kadınını simgeleyecek biçimde belinde baltası, bir elinde ok ve yay, diğer elinde de Atatürk’ün Nutuk eserini tutarken tasvir etti. Yeni Amazon Heykeli, ilk heykelden farklı olarak yüksek olmayan bir kaide üzerine yerleştirildi. 

Yenileme çalışmalarında sanatçı Ötük’ü ziyaret eden Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, heykel hakkında bilgi aldı. İduğ, “Amazon Heykeli, Bornova ile özdeşleşmiş bir eserdi ancak aradan geçen yıllarda çok yıpranmıştı. Heykeli tamir etmek imkanı ortadan kalkınca, kent kültürünün korunması amacıyla yine aynı sanatçımıza aynı konseptte yeni bir eser yaptırılmasına karar verdik” dedi.  

MEÇHUL KADIN, SÜVARİ CADDESİ'NDE 

Geçtiğimiz sene Azeri asıllı Unesco sanatçısı heykeltıraş Senan Eynullayev tarafından katledilen kadınlar anısına yapılan ''Meçhul Kadın Anıtı'' eseri ise Süvari Caddesi ile Fevzi Çakmak Caddesi'nin kesiştiği köşede bulunan parka taşındı.