İmece Ev İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Münire İnal, küresel salgın sürecinde en derinden etkilenen çalışanların ev işçileri olduğunu söyledi. İnal, Covid-19 bulaştırma korkusuyla evlere kabul edilmediklerini, yasalarda görünmedikleri için devlet desteği de alamadıklarını kaydetti.

Herhangi bir yasaya tabi olmayan 1 milyonu aşkın ev işçisi olduğuna dikkat çeken İnal, pandemi sürecinde çok sayıda ev işçisinin çalışamadığını çalışanlara düşük ücret verildiğini dile getirdi. İnal, şöyle devam etti:

“YARDIM VAR AMA PİŞİRECEK TÜP YOK”

“Yasalarda resmi olarak yer almadığımız için hiçbir ödenekten yararlanamadık. Zaten biz yardım istemiyoruz. En sonki kapanmada ekmek alamayan ev işçileri vardı. Sokağa çıkmak için izin istediler. Ama yetkili mercilerin hiçbirinden izin alamadılar. Bazı belediyelerden gelen kuru gıda kolileri var tabi ama pişirecek tüp yok. Çalışanlar ya koronadan ya da açlıktan öleceğini bile bile işe gitti. Ama gittikleri evlerde de iş yükleri arttı. Çünkü ev halkı olduğu gibi evdeydi bu süreçte. İş yükü artmasına rağmen ücretlerde paralel artış yaşanmadı. Aksine düşüş bile oldu. Sigortalı maaşlı çalışan bazı ev işçileri 'Bize koronavirüs getireceksiniz' diye de işten çıkarıldı. Çalışanlarda ağır koşullarda çalıştı. Türkiye'deki 1 milyondan fazla ev işçisinin yüzde 80’i çalışamadı. Bu ev işçilerinin dört kişilik bir aile olduğunu düşünürseniz, pandemide 4 milyon kişi aç ve işsiz kaldı."

YURT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TRAFİK FACİASI SENDİKA KURDURTTU

İnal, İmece Ev İşçileri Sendikası’nın yıllar önce üç ev işçisi kadının, işe gitmek üzere durakta beklerken bir aracın çarparak ölümlerine yol açması üzerine kurulduğunu anımsattı. Bu olayın ardından, “Biz gariban değiliz işçiyiz” diyerek sendikayı kurduklarını belirten İnal, bütün ev işçilerini imece çatısı altında örgütlenmeye çağırdı, 'Hak verilmiyor alınıyor' alırız” dedi.