SERDAR ÜNSAL

Iğdır’da ıspanak ve yeşil soğan üreticileri; pandemi nedeniyle uygulanan tam kapanmada satış yapamadıkları için ürünlerinin tarlada kaldığını söyledi. Sebzelerin ya çürüdüğünü ya da artık tohumlaşmaya başladığına dikkat çeken üreticiler, mahallede satış izni verilmesini istedi.

Ispanak ve soğan üreticileri Kenan Bezek, Kamil Işık, Zafer Babet ve Zeki Kızılkaya, sokağa çıkma yasağı uygulandığı için il dışından da alıcı gelemediğini belirterek şöyle konuştular:

“Ürünümüzü satamadık. Çünkü dışarı çıkmak yasak. Çarşıda mahalle aralarında satış yapmak yasak. Şu anda zarardayız ıspanak ve soğan tohumlaştı. Her birimizin 5 ile 30 bin lira arası zararımız var. Bankadan kredi çekerek bu işe girdik. Yasaklar nedeniyle ürün elimizde kaldı ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bankaya olan borcumuz ödeyemediğimiz içinde icralık olacağız.”

“YA DESTEK YA DA SATIŞ İZNİ VERİLSİN”

Dönüm başına en az bin 300 lira harcama yaptıkları dile getiren üreticiler, şöyle devam etti:

“Devlet, kuru soğan ve patatesi satın aldı ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Bizim ıspanak ve yeşil soğandaki zararımızı karşılasın. Destek bekliyoruz. Tohumlanan ıspanak ve soğan çürüyecek. Kimse almaz. Bizlere izin versinler kurtarabileceğimiz ürünleri çarşıda, mahalle aralarında satalım. Tarım İl Müdürlüğü, Valilik bizlere destek versin. Zararımızı karşılasın. Geçen yıl da aynı sıkıntıyı yaşadık. Ne yapacağımız şaşırdık.”