İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ’İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası tarafından ödüle layık görüldü. Merkez, 13. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri kapsamında ‘Kamu Tarafından Gerçekleştirilen Peyzaj Tasarımında Sürdürülebilir Uygulamalar ve Projeler Ödülü’nü aldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki tarımsal faaliyetlere yön vermesi için kurulan ‘İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi-SasalıBiolab’ ödüle layık görüldü. TMMOB’a bağlı Peyzaj Mimarları Odası’nın her 13 Mayıs’ta düzenlediği Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri’nin 13’üncüsünde, ‘Kamu Tarafından Gerçekleştirilen Peyzaj Tasarımında Sürdürülebilir Uygulamalar ve Projeler Ödülü’ Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. Ödülü, Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Vahyettin Akyol, Ankara Mimarlar Derneği’nde düzenlenen törenle aldı.

Törende konuşan Vahyettin Akyol, “Yerelde kalkınma hedefiyle üreticiye destek olan, köyden kente göçü önleyip istihdam alanı yaratırken ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer bulmasına öncülük eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Tunç Soyer’in ‘Başka bir tarım mümkün’ vizyonu doğrultusunda kullanılan bu tesis, tüm tarım paydaşlarının bir araya geldiği bir merkez haline gelmiştir” dedi. 

MERKEZ 4 ALANDA HİZMET VERİYOR 

İzmir Tarımı politikalarının en önemli taşıyıcılarından biri olan ‘İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’ dört alanda hizmet veriyor. Merkeze kooperatif üyesi üreticiler başvurarak ellerindeki tarımsal alanla ilgili bilgileri paylaşıyor. Üreticiler sahip oldukları tarım alanının doğal karakterini, yüksekliğini, eğimini ve iklimini esas alarak orada en ucuza ve en verimli şekilde hangi ürünü yetiştirebileceklerini öğreniyor. İzmir Tarımı ilkelerine uyan bir ürünü olan çiftçiler yine bu merkeze başvurarak ürünleri için ücretsiz markalaşma, endüstriyel tasarım ve grafik tasarım desteği alıyor. Üçüncü hizmet olarak ise satış garantisi hizmeti sunuluyor. Merkeze giden çiftçilerin üretim süreçlerini iyileştirmek adına onlara bir yol haritası hazırlanıyor ve hangi ürünü nereye satabilecekleri konusunda, daha ürünlerini toprağa ekmeden rehberlik hizmeti veriliyor. İhracat başta olmak üzere karlılığı yüksek satış kanalları küçük üreticilerle buluşuyor. Böylelikle üreticilerin büyük şirketlerle aynı zeminde koşmaları sağlanıyor. Tarımı daha karlı ve doğa dostu hale getirmek için üniversitelerle birlikte birçok AR-GE çalışması da yürütülüyor.

LABORATUVAR, KÜTÜPHANE, UYGULAMA SERALARI

İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘HORIZON 2020’ programı kapsamında hazırladığı ve Avrupa Birliği’nden 2 milyon 300 bin euro hibe aldığı ‘Doğa Esaslı Çözümler’ projesinin halkalarından biri olarak hayata geçirildi. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte yaşanabilecek kuraklığa karşı toplumu bilgilendirmek ve tarımda doğru yöntemleri uygulamalı olarak anlatmak amacıyla 8 milyon 281 bin liralık bütçeyle kurulan merkezde, kent tarımının markalaşması için AR-GE ve ihracat birimi de yer alıyor. Merkezde halkı ve çocukları bilgilendirmek için eğitim salonu, laboratuvar ve tarım kütüphanesi bulunuyor. Binanın dışında ise iklim değişikliğinin tarıma etkilerini gösteren uygulama seraları kuruldu. Bölge gezilirken ziyaretçilere iklim değişikliğinin etkileri anlatılıyor. Alanda arılar ve böcekler için uzun uçuşlar sırasında dinlenmelerine olanak sağlayacak 10 böcek evi (polinatör evi) de oluşturuldu. Bin metrekare alana yayılan üç serada ise 2080 yılına kadar oluşabilecek kuraklığa karşı alınacak önlemler hakkında yurttaşlar görsel olarak bilgilendiriliyor.