DAVUT GÜLEÇ

Kayseri’nin Talas ilçesine bağlı Başakpınar ve Zincidere mahallelerinde bir ayda 110 koyun çalındı. Koyunları çalmakla suçlanan çoban, serbest bırakıldı. Zanlının serbest bırakılmasına tepki gösteren besiciler, Talas İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Besiciler, serbest bırakılan zanlının tutuklanmasını talep etti.

Besicilerin iddiasına göre; Başakpınar ve Zincidere mahallelerinde çobanlık yapan D.K., Afgan çobanlarla iş birliği yaparak çok sayıda ukoyun çaldı. Koyunları ayaklarından bağlayarak, bir bölgede toplayıp Afgan çobanlara haber verdiği iddia edilen D.K, şikayet üzerine gözaltına alındı, ancak daha sonra serbest bırakıldı.  D.K.’nin serbest bırakılmasına tepki gösteren besiciler de Talas İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde bugün bir açıklama yaptı. Besicilere, Talas Belediyesi Meclisi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Çalıksoy da destek verdi.

Besiciler şunları söyledi:

Başakpınar Mahallesi Muhtarı Cemalettin Sivritaş: “Bilindiği gibi son zamanlarda hırsızlık olayları artmaktadır. Hırsız yakalanmasına, her suçu tespit edilmesine rağmen hala yetkili merciler tarafından bu adamın serbest kalması gerçekten halkımızı üzüntüye sokmuştur. Burada çiftçilerimiz küçükbaş hayvanları çalındığından dolayı ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır. Burada arkadaşlara sormak istiyorum. Kaç tane var çalındı ya da kayboldu?”

“ÖRNEK OLACAK CEZA VERİLSİN”

Besici Kazım Yağ: “70 tane koyunumuz eksik bizim. Aşağı yukarı Başakpınar’da 110’a yakın koyunumuz eksik. Bunu karakola bildirdik. Bu durumdan artık haberleri ve bilgileri var. Buna rağmen suçlunun ifadesinin alınıp bırakıldığını öğrendik. Bu bizi rahatsız etmeye başladı. Böyle olması pek iç açıcı değil. Şimdi biz mağduruz ama yarın diğer arkadaşlarımıza bu işler olabilir. Gereğinin yapılmasını istiyoruz.”

Başakpınar Mahallesi Muhtarı Cemalettin Sivritaş: “Evet, suçlu tespit edilmesine rağmen bu şahısların serbest kalması, yarın başka suçlara yönelmesi, emniyet mensubu arkadaşların bunu serbest bırakması, suçu resmi olarak kanıtlanmasına rağmen, çiftçi arkadaşımızı ciddi anlamda üzmüştür. Bu konuda yetkililere seslenmek istiyoruz. Gereği ne ise o yapılsın. Sonraki olaylara da örnek teşkil edecek şekilde ceza almasını talep ediyoruz.”

“BİZ DE Mİ HIRSIZLIK YAPALIM”

Besici Murat Yalçın: Şimdi biz, küçükbaş hayvanların sahipleri olarak, yıllardır uğraştığımız bu emeklerin bir gecede telef olmasından rahatsız oluyoruz. O zaman biz bu hayvancılığı yapmayalım. Biz de gidip çalalım. Bu kadar serbestlik ve adaletsizlik varsa biz niye uğraşıyoruz ki? O zaman adam gelsin bir gecede bütün mallarımızı alsın gitsin. Devlette bu adamı bıraksın. Nasıl güveneceğiz adalete ve nasıl yapacağız bu işi? Çok rahatsızız. Bu kadar her şeyin açık ve ortada olmasına rağmen hırsızın serbest gezmesi, inan bizi de hırsızlığa teşvik ediyor. O zaman biz de çalalım, serbest kalalım. Bugün bize olan yarın başkasına olacak. Bu şahsa gereğinin yapılmasını istiyorum.  Üstelik bu şahıs Başakpınar’ın ekmeğini yemesine rağmen, bizim bu arkadaşlarımızın emeğine saygısızlığını son derece ağır buluyorum. Gerekenin yapılmasını istiyorum ve gereken yapılmadığı takdirde biz yaparız ben bunları söylüyorum.”

“ADALETTEN ADALET BEKLİYORUM”

Zincidereli Besici Durmuş Durgun: “Bu arkadaşların mağdur olduğunu biliyorum, duydum ve gördüm. Ben de Zincidere mahallesinde küçükbaş hayvancılık yapıyorum.  Yarın sıranın bana gelmeyeceğini nereden bileyim. Yani aynı sıra bana da gelecek. O şahıs kim ise bugün bir çobanı kandırmış, yarın başka bir çobanı kandıracak. Hepimizin sırayla bu iş başımıza gelecek. Adaletten adalet bekliyorum” 

Besiciler daha sonra Talas Kaymakamı ile görüşmek için Emniyet Müdürlüğü’nün önünden ayrıldı.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Başakpınar Mahallesi Muhtarı Cemalettin Sivritaş

* Besici Kazım Yağ

* Besici Murat Yalçın

* Besici Durmuş Durgun