SİBEL KAHRAMAN / ZEHRA DEĞİRMENCİ

Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi görkemli törenle açıldı.

Kültür ve sanatın beşiği olarak görülen ve gerçekleştirilen etkinliklerle sanatseverlere kucak açan, birçok yeniliğin vatandaşla buluştuğu Nilüfer’de dün Bursa’nın ilk müzik enstrümanları müzesi olan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi kapılarını sanatseverlere açtı.

2015 yılında hayata veda eden Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un enstrüman koleksiyonun ailesi tarafından bağışlanmasıyla ortaya çıkan müze fikri, daha sonra sanatseverlerin bağışlarıyla bugünkü haline ulaştı. Türkiye’den ve dünyanın birçok farklı yerinden getirilen yaklaşık 300 enstrüman, Bursa’da sanatseverlerle buluştu.

Yoğun çalışmalar sonucu kurulan geniş bir katılımla kapılarını aralayan müzenin açılış törenine  Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın, KKTC İstanbul Başkonsolos Vekili Mehmet Tuncan ve keman virtiözü- besteci Prof. Dr. Cihat Aşkın katılım gösterdi. Törene, vefat eden Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un eşi Fethiye Sanlıkol, kızı Saadet Leman Sanlıkol, oğlu Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol da katıldı. 

Açılış töreni sonrası Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un oğlu, dünyaca ünlü müzisyen ve New England Konservatuarı Müzik Tarihi ve Müzikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kültürlerarası Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’un müzik dinletisi sonrası konuklar müzeyi gezdi.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, müzeye katkılarından dolayı Sanlıkol ailesine ve Etnomüzikoloji Derneği’ne plaketlerini takdim etti.

 “BABAMIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLMEK BENİM İÇİN ÇOK MÜHİM”

Rahmetli babasının önem verdiği hayalini nihayet Nilüfer Belediyesi’nin ortaklığıyla gerçekleştirebilmenin kendisi için çok mühim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol, “Ama bunun ötesinde 6 senelik bir süreçten bahsediyoruz. Bu süre içerisinde hakikaten çok emek harcandı. Ben şahsen 6 sene boyunca tasarımı, metinlerin hazırlanması, enstrümanların tasnif edilmesi, bir takım eksikliklerin tamamlanması gibi bu süreçlerde başından sonuna kadar titizlikle çalıştım. Son iki sene içerisinde Kültür Müdürümüz Necla Aslan çok destek oldu. Buradaki personelle ciddi bir takım çalışması ortaya çıkardık. Tasarımından dizayn aşamalarına kadar hepsinde hepimiz ortak çalıştık. Hiç kimse birbirine atlamamaya çalıştı. Son senede de bu takımın içerisine Bursa’da, Bursa’nın yegane Etno Müzikoloji Derneği’ni de dahil ettik ki saha olarak direkt örtüşüyor yaptığımız işler onların bu işe dahil olması şarttı. Onlar da sağ olsunlar çok özverili çalıştılar. Velhasıl 6 sene içerisinde bu noktaya gelmiş olmak adeta sürreal, inanamıyorum” dedi.

 “HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Törene katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Vekili Mehmet Tuncan, “Merhum KKTC Bursa Fahri Konsolsumuz Hüseyin Parkan Sanlıkol adına bu projenin gerçekleştirilmesi bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağıdır. Kendisi, KKTC'ye hizmetlerinin yanında sanat dünyasının da en önemli tanınan kişilerinden biridir. Başta Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem olmak üzere projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese buradan KKTC adına teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Çok teşekkür ederiz gerçekten. Bu tip çalışmalarda KKTC olarak da gerek hükümet gerek belediyeler nezdinde her türlü iş birliğine açık olduğumuzu da buradan tekrardan belirtmek istiyorum” diye konuştu.

“FİKİR BİZİ ÇOK HEYECANLANDIRDI” 

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, "Bugün burada Bursa’da da ilk olan müzik enstrümanları müzesini, Bursalılara ve kültür sanat dünyasına kazandırmak için bir araya geldik, toplandık. Tabi bu fikir nereden çıktı?  Merhum Doktor Parkan Sanlıkol bize yıllar önce, daha ölmeden önce bu konuyla ilgili düşüncelerini anlattığında, biz çok heyecanlanmıştık. Bizim böyle bir yerimiz de vardı. Memnuniyetle dedik fakat maalesef ömrü yetmedi. Uzun yıllardır müzik insanıdır, aynı zamanda tıp doktoru olmasına rağmen çok iyi bir müzik insanıydı da. Tabi elinde de uzun yıllar biriktirmiş olduğu ciddi enstrümanlar vardı. Dünyanın çeşitli yerlerinde çalınan o enstrümanlar vardı. Onları bize bağışladılar değerli ailesiyle beraber. Tabi burada bir görev de çok değerli bir bize yardımı olan oğlu Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol bu fikri ortaya çıkardı ve buradaki konsepti hazırlamamızda bize büyük yardımları oldu. Ve bugün hep beraber bu Müzik Enstrümanları Müzesi’ni birlikte açıyoruz. Gerçekten de bu konuda katkı veren, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sanlıkol ailesine değerli üyelerine çok teşekkür ediyorum. Bu sayede Bursa çok önemli bir müzeyi Bursalılara Nilüferlilere bir müzeyi sunmuş oldu” dedi. 

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: 

* Müzik Enstrümanları Müzesi Açılışı Detay Görüntüler

* Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol

* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Vekili Mehmet Tuncan

* Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem