Muğla’nın Menteşe ilçesinde kurulan Yöresel Ürün Çadırları’na bazı STK’lar tepki gösterirken Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl’den övgü geldi. Esnaf ve ticaret örgütleri ise, pandemi nedeniyle işletmelerin zor durumda olduğunu, dışarıdan gelenlerin satış amaçlı etkinliklerinin kabul edilemez olduğunu söylediler.

BİNGÖL “HEPSİ BİRBİRİNDEN GÜZEL ÜRÜNLER”

Yöresel ürün çadırlarına STK’lardan ve yerel esnaftan tepkiler gelirken, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl çadırları ziyaret etti. Ziyaret sonrasında sosyal medya hesabından eşi ile birlikte gittiği çadır ziyareti fotoğraflarını paylaşan Bngöl, “Muğla eski terminalin yan tarafında yöresel ürünler fuarındaydık. Hepsi birbirinden güzel ürünler var. Hanım bizi yine masrafa soktu” ifadelerini kullandı.

ERCAN: YÖRESEL ÜRÜN ÇADIRLARINI YENİDEN GÖRMEK BİZİ ÜZMÜŞTÜR

Yöresel ürün çadırlarının yeniden kurulmasını üzüntü ile karşıladıklarını belirten Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, “Yaptığımız tüm uyarılara ve çağrılara rağmen merkez ilçemizde yöresel ürün çadırlarını yeniden görmek üyelerimiz adına bizleri son derece üzmüştür. Bir yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz pandemi nedeniyle işletmelerimiz oldukça zor durumdadır. Onlar hayatta kalma mücadelesi verirken, dışarıdan ilimize gelen ve satış amaçlı düzenlenen etkinlikler kabul edilemez" demişti.

Çadır düzeninin pandemi nedeniyle riskli olduğunu belirten Ercan, "Gıda denetimi özellikle böyle bir dönemde halk sağlığı açısından çok hassas bir konudur. Ülkenin farklı yerlerinden Muğla’ya gelen satıcıların gıdalarının hazırlanma, pişirilme ve satılma koşulları şüphe uyandırıcıdır. İşletmelerimiz, esnafımız, pazarcımız sıkı talimatlara uymak zorundayken, çadır alanlarında yapılan hijyenden uzak çalışmalar büyük bir hatanın ürünüdür" sözleriyle yöresel ürün çadırlarına tepki göstermişti.

AKARKEN: ESNAF ODASI OLARAK BU DURUMA TAMAMEN KARŞIYIZ

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar Ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken de, “Oradan alınacak paralar kendi esnaflarından daha mı önemli onu düşünsünler. Herkes ilk önce vicdanına danışsın. Öncelikle bu çadırlara yöresel çadır diyerek otantik bir isim yaratmayalım. Çünkü yöresel çadır falan değiller. Sanki kendi bahçelerinden kendi ürettikleri ürünleri getiriyorlarmış gibi bir algı oluşmasın. Bu resmen panayır. Hele ki bu olayın pandemi döneminde savunulacak hiçbir yanı yok. Muğlaspor adı altında bile olsa buna izin vermeyeceklerine inanıyorum. Esnafımız geçekten çok dolu ve biz olumsuz şeyler olmasından korkuyoruz. Bu şehri yönetenlerimizin böyle bir duruma izin vermeyeceklerini düşünüyorum. Esnafımız bu kadar zor durumdayken, bu çadırlar kabul edilemez” diye konuşmuştu.