Yozgat’ta bu yıl ilk kez film festivali düzenlenecek. “Bozok Film Festivali”, 19-21 Ekim tarihlerinde yapılacak. 258 filmin yarışacağı festivalin jüri başkanlığını; yapımcı, yönetmen ve senarist Osman Sınav yürütecek. Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa, Çağrı Vila Lostuvalı, Mehmet Fazıl Coşkun, Tayfun Öztürk de jüri üyesi olarak görev yapacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Yozgat Valiliği himayesi, Yozgat Belediye Başkanlığı, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörlüğü paydaşlığı ile Sinema Okuryazarları Derneğinin yürütücülüğüyle gerçekleştirecek Bozok Film Festivali için son hazırlıklar devam ediyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi, Bozok Film Festivali Direktörü Batuhan Kalaycı, Bozok Film Festivali'nin 8 Haziran tarihinde ilan edildiğini, ‘Anadolu'dan masallar ve hikayeler’ ve ‘Yozgat’ temalı her dalda belgesel, kısa film olmak üzere 4 ana kategori ile gençlik jürisinin seçeceği bir film kategorisinin olduğunu söyledi.

Bozok Film Festivali Direktörü Batuhan Kalaycı, festivalde gösterilecek filmlerle ilgili gönderimlerin 1 Eylül itibariyle tamamlandığını belirterek, "Toplamda dünyanın birçok yerinden 258 tane film başvurdu. Bu filmlerde festival sürecinde 4 tane kategorimiz var. Ulusal kısa film, ulusal belgesel, Yozgat kısa film ve Yozgat belgesel alanlarında. Bu kapsamda da artık yavaş yavaş gala törenine doğru yaklaşıyoruz" dedi.

17 ve 21 Ekim tarihleri arasında festival haftası etkinliklerinin yapılacağını aktaran Kalaycı, 19 Ekim'de yapılacak açılış töreniyle devam edecek olan etkinliklerin 21 Ekim’de yapılacak kapanış ve ödül töreniyle festivalin tamamlanacağını bildirdi.

Festival Direktörü Kalaycı, İran'ın Oscar'a aday ilk yönetmeni Majid Majidi’nin ‘Onur Konuğu’ olarak festivale katılıp, ‘Ustalık Sınıfı’ adlı bir söyleşide bulunacağını aktardı ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Şu an için dünyaca ünlü yönetmen, İranlı yönetmen Majid Majidi festivalimizin onur konuğu olarak teşrif edecekler. Yine festivalimizin onur konukları arasında oyuncu ve seslendirme sanatçısı Altan Erkekli beyefendi olacak ve Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Yılmaz Atadeniz beyefendi de onur konuğu olarak katılacaklar. Jüri üyelerimizden ise yine ülkemizin çok önemli isimlerinden duayenlerinden senarist, yönetmen ve yapımcı Osman sınav beyefendi burada bizimle olacak. Yine Yozgatlı yönetmen ve Adana Altın Koza ve Altın Portakal gibi uluslararası birçok film festivalinde ödülleri olan Mahmut Fazıl Coşkun beyefendi, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesinden Emine Uçar İlbuğa hanım bizlerle birlikte olacak, festivalimize teşrif edecekler. Oyuncu Vuslat Saraçoğlu ve yapımcı Tayfun Öztürk beyefendi de festivalimize katılacaklar. Bunun haricinde Merve Polat, oyuncu Umut Karadağ ve Murat Danacı gibi birçok ismi de festivalimizde göreceğiz."

FESTİVALE ÖZEL HEYKELCİK HAZIRLANDI

Festival Direktörü Batuhan Kalaycı, Bozok Film Festivali kapsamında 2 tane ödül heykelciği hazırladıklarını belirtti. Kalaycı heykelcikleri ise, "Gövde, Türkiye'nin ilk Milli Parkı Yozgat’ta bulunan çam kozalağına, gövdesi de yine karaçam ağacına ait. Ele benzeyen bölüm hem kozalağı ve bereketi takdim etme anlamında tasarlandı. Hem de bugün Türkiye'nin ilk Milli Parkı olan Yozgat'ta bu çam ağaçlarının yeşermesine ve dağılmasında etkili olan, bu şekilde düşünülen ‘Kel Kartal’ isimli hayvanın pençesini andırıyor. Tasarım tamamen Bozok Film Festivali için yapıldı ve tasarlandı. Dolayısıyla bu ödülümüzü de hem birincilik ödülü hem de ikincilik ödülü kapsamında yönetmenlerimizin ve en iyi film ve en iyi mansiyon ödülü alan yönetmenlerimize takdim edeceğiz’’ diyerek, anlattı.

BİRİNCİYE 10 BİN LİRA ÖDÜL

Bozok Film Festivali kapsamında birinci seçilen filmin yönetmenine 10'ar bin lira, gençlik jürisinin belirleyeceği filme de 6 bin lira ödül verilecek. Birinci seçilen filmlerin teknik ekibinden üç katılımcısı olmak üzere toplam 15 kişi Avrupa'ya gönderilecek.