Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Diyarbakır’da bir bloğunun tamamı, bir bloğunun ise bir kısmı çökerek 89 kişinin ölümüne neden olan Diyar Galeria İş Merkezi'nin yıkımı tamamlandı.

Diyarbakır’ın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan Diyar Galeria İş Merkezi ve bloklarının inşaatına 1997 yılında başlanmış ve 1999’da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakanı Bülent Ecevit tarafından açılışı yapılmıştı. Kahramanmaraş merkezli ilk depremde B bloğu ve ikinci depremde ise D bloğunun bir kısmı yıkılan Diyar Galeria’nın enkazından 89 kişinin cansız bedeni çıkartılmıştı. 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

SON BLOK DÜN YIKILDI

Acele yıkım kararı verilen Diyar Galeria’nın yıkım işlemine, bloklarda kedilerin yaşadığı fark edilince ara verilmiş ve 13 kedi kurtarılmıştı. Bloklardan en az hasar alan C blok sakinleri de değerli eşyalarını almak için mahkemeye başvurarak yıkım için yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Daha sonra Diyar Galeria sakinlerine 2 saatlik bir süre tanınmış ve bina sakinlerinin değerli eşyalarını tahliye etmesinden sonra yıkım işlemine tekrar başlanmıştı.

Diyar Galeria’nın yıkım işlemi dün tamamlandı. Son bloğun çökme anları, çevredekilerin cep telefonu kameralarıyla görüntülendi.

Bu arada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Diyar Galeria'nın depremde yıkılmasına yönelik soruşturması sürüyor. Soruşturma kapsamında, “yapım kusurları ve kolon kesme” iddialarına ilişkin, aralarında müteahhitlerin ve işletmecilerin de bulunduğu 11 zanlı ‘olası kastla öldürmek’ suçundan tutuklandı, 3 firari şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise devam ediyor.