HABER: TUĞBA AYDIN

Binlerce yıllık tarihiyle adeta bir açık hava müzesi olan Latmos’ta bir kıyım kararı daha alındı. 18 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Latmos’un bir kolu olan Söke’ye bağlı Çavdar Mahallesi’nde, linyit kömürü için acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. 2004 yılından bu yana başlayan maden faaliyetleriyle tarihi, doğayı ve yaşamı yok eden maden sahalarının daha da büyümesine yol açacak olan bu karar, çevre savunucular tarafından protesto edildi.

Ekran görüntüsü 2023-08-21 113914

“SARIÇAY BARAJI ZEHRE BULANIYOR”

Latmos için hukuki zeminde mücadeleye başlayan çevreciler, acele kamulaştırılan alana giderek bölgedeki son durumu aktardı. Madenlerin durdurulması gerekirken daha da artıyor olmasını eleştiren çevre savunucusu ve Arkeolog Selahattin Aydın, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında vatandaşlara seslendi. Aydın, “Latmos/Beşparmak Dağları'nda linyit kömürü için acele kamulaştırma verilen alana gittim. Latmos'u bütünlüklü korumak icin mücadele ederken bir alan daha yok edilecek. Söke ve Kuşadası'nın içme suyu olan Sarıçay zehre bulanıyor, tarihi yer yok edilecek. Kamulaştırma kararı verilen alanda fıstık çamları, sit, yaşam, kültür, doğa alanları bulunuyor. Kuşadası ve Söke’yi yaşamı besleyecek Sarıçay Barajı, feldispat ve kuvars madenleri ile zehirleniyor” dedi.

WhatsApp Image 2023-08-18 at 15.01.38

“YAPILARDA YAZITLAR VAR”

Binlerce yıllık alanda doğanın yanında kültürün de yok olduğunu sözlerine ekleyen Aydın, “Madenlerin hemen yayında birçok tarihi yapı var. Buradaki yapılar hep devşirme malzemelerden yapılmış. Hemen burada bulunan yapıda bir yazıt var. Devşirme malzemeler kullanılmış, muhtemelen bir kule. Latmos’un gnays kayasından yapılmış. Buradaki küçük ev kendine onu duvar bellemiş ve burada yaşam, kültür yaratılmış” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-08-18 at 15.01.39

“BİRİLERİ SERVET DAĞLARI BİRİKTİRSİN DİYE BU ALANLARI YOK EDİYORLAR”

Latmos’un mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Buralar çok değerli alanlar. Latmos’u korumak için çaba sarf ederken, birileri daha çok kazansın servet dağları biriktirsin diye bu alanları yok ediyorlar” diye konuştu.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ