HABER: ROJDA DOLGUN
Efeler’de faaliyet gösteren taksici esnafı, derinleşen ekonomik kriz nedeniyle günlük kazançlarının giderleri karşılamadığını belirtti. Sürücüler, seslerini duyurabilmek için kontak kapatma eylemi yapacaklarını açıkladı.
Kontak kapatma kararı kapsamında taksiciler, yarın AYTER alanında bir araya gelecek. Burada yapılacak basın açıklamasıyla hem talepler kamuoyuna duyurulacak hem de yetkililere çağrı yapılacak. Esnafın en önemli talepleri arasında taksi ücretlerinin güncellenmesi ve maliyetlere uygun hale getirilmesi bulunuyor.
ARTAN MALİYETLER DİREKSİYONU KİLİTLEDİ
Taksicilerin en büyük sıkıntılarının başında yükselen akaryakıt fiyatları geliyor. Bunun yanı sıra araç bakım giderleri, sigorta ve diğer işletme kalemlerindeki artış da esnafın belini büküyor.
Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, konunun şu anda belediye meclisinde ilgili komisyonlarda değerlendirildiğini belirtti. Özmeriç, “Mevcut tarifeler taksicilerin giderlerini karşılamıyor. Özellikle yılbaşından sonra yaşanan küresel gelişmeler nedeniyle akaryakıt fiyatlarında ciddi artış oldu. Bu durum tüm giderlerimizi doğrudan etkiledi. Bunun yanında vergi düzenlemeleri de esnaf üzerinde ek bir yük oluşturdu. Daha önce farklı bir vergi sistemine tabi olan esnaf, artık gelir vergisi mükellefi olmak zorunda kaldı. Bu durum yalnızca taksicileri değil, birçok esnaf grubunu etkiliyor ancak bizim sektörümüzde etkisi daha fazla hissediliyor” dedi.

VERGİ YÜKÜ ESNAFI ZORLUYOR
Esnafın artık daha ağır bir vergi yüküyle karşı karşıya kaldığını belirten Özmeriç şu ifadeleri kullandı:
“Fiyat tarifeleri Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirleniyor. Meclisin ilk oturumu yapıldı ve konu ilgili komisyonlara sevk edildi. Bu süreçte sunduğumuz veriler değerlendirilecek. Daha önce belirlenen artış oranı o dönemin şartlarına göre yeterli görülüyordu ancak son gelişmelerle birlikte artık yetersiz kaldı. Özellikle kısa mesafe ücretleri mevcut koşullarda giderleri karşılamıyor. Bu noktada Belediye Meclisi’nin durumu anlayışla değerlendirmesini bekliyoruz. Çünkü alınacak karar hem esnafı hem de hizmet alan vatandaşları doğrudan ilgilendiriyor”
“BİR YILDIR TAKSİCİLERE HİÇ ZAM YAPILMADI”
Taksiciliğin sürdürülebilir bir kamu hizmeti olması gerektiğinin altını çizen Özmeriç şu değerlendirmelerde bulundu:
“Taksici esnafının en net talebi, kısa mesafe ücretlerinin güncellenmesi ve kilometre bazlı ücretlerin maliyetlere uygun hale getirilmesidir. Uzun süredir herhangi bir düzenleme yapılmadığı için mevcut tarifeler oldukça geride kaldı. Bir yıldır taksicilere hiç zam yapılmadı.
Bizim beklentimiz, hem esnafın ayakta kalabileceği hem de vatandaşın hizmet almaya devam edebileceği dengeli bir fiyat tarifesinin oluşturulmasıdır. Şu an birçok esnaf zararına çalışıyor. Bu nedenle dile getirilen kontak kapatma meselesi bir tercih değil, gelinen noktada bir zorunluluğun ifadesidir.
Süreç komisyonlarda ilerliyor ve ardından mecliste yeniden görüşülerek karara bağlanacak. Umarız bu süreç daha fazla uzamaz. Çünkü esnafın dayanacak gücü giderek azalıyor. Bu hizmet aynı zamanda kamu hizmeti niteliği taşıyor ve sürdürülebilir olması gerekiyor.”




