AYŞE YILMAZ | AYDIN HABERLERİ

Dün sabah saatlerinden itibaren Aydın’ı etkisi altına alan şiddetli sağanak yağış ve fırtına Acarlar’da bulunan Yaş Meyve ve Sebze Toptancı Hali’nde büyük hasarlara neden oldu. Meyve ve sebzeler telef olurken halcilerin zararı katlandı. Yıllardır bürokrat, siyasi ve yerel yönetimlerle görüşüldüğünü ancak sorunun çözümü noktasında tek bir adımın atılmadığını ifade eden esnaflar isyan etti.



YILLARDIR ÇÖZÜLMEYEN SORUN

Aydın Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncular Derneği Başkanı Selahattin Kılıç ile beraberindeki heyetin Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüşüp halin fiziki sorunlarına çözüm istemesi siyasi silsileye takıldı. Yıllardır süren görüşmeler neticesinde halin yeni bir komplekse taşınma projesi Aydın Valiliği tarafından üstlenildi. Çeşitli illerdeki hal projelerinin incelenmesi sonucunda Aydın’a yeni ve modern bir kompleks yapılması için “söz” alındı. Ancak yıllardır süren görüşmelerden ne sonuç çıktı ne de Aydın’ın sağlığını ayaklar altına alan bu görüntüye dair bir çözüm bulundu.

AYDIN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATAN SİYASET

Tarımsal üretim cenneti Aydın’a böyle bir hal kompleksinin haksızlık olduğunu söyleyen dernek başkanı Selahattin Kılıç, “Aydın'da ne kadar bürokrat ve siyasi varsa hepsine gittik. Burada hal için yer de tahsis edildi ama bu siyasi meseleler yüzünden Aydın'a bir türlü hak ettiği hal kazandırılmadı. Hal yerini daha önce Aydın Büyükşehir Belediyesi yapacaktı. Aydın Valiliği büyükşehirden aldı ve Milli Eğitim Müdürlüğüne verdi. Onlar çeşitli komisyonlarda şehir dışındaki hallere bakıp muadili yapacaklardı. Yıllar geçti bu bir türlü yapılmadı. Bugün yağmur yağdı halin çatısı berbat halde. Bütün Aydın'ın sebze ve meyvesi oradan çıkıyor. Hiç hijyenik değil. Bu Aydın'a ve halkına haksızlıktır. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım.” dedi                    


BİR AN ÖNCE BÖLGE HALİ YAPILMALI

Alt yapının yetersiz olmasından dolayı her yağışta hal kompleksini su bastığını, çatıların kırık olduğunu ve fiziki koşulların hiçbir şekilde Aydın’a yakışmadığını anlatan esnaf Fedai Öden ise şöyle konuştu; “Şu an gelen sebze ve meyveler hiçbir şekilde sağlıklı değil. Sağlıksız ortamlardan vatandaşlara satılıyor. Acarlar halinin hali ortada Aydın hali dersen çatılar hepsi kırılmış sebze meyveler suların içinde yüzüyor. Bu şekilde vatandaşlara vereceğimiz mallar sağlıksız oluyor. Acil bir şekilde bölge hali yapılıp vatandaşlara sağlıklı bir ortamda tedarik etmemiz lazım.


AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR ADIM DAHİ ATMIYOR”

Ürünleri hijyenik ortamda muhafaza edemediklerini ve bu durumdan kaynaklı Aydınlıların sağlığının büyük tehlikede olduğunu ifade eden ve yetkilileri göreve davet eden esnaf Kemal Yavuz; “Halimiz fiziki yapısı olarak eski. En ufak yağmurda dükkanlarımız su altında kalıyor. Atermitler çok eski, bunu kaç sefer yetkililere söyledik.  Çaresine bakılacağını söylediler ama şu anda herhangi bir gelişme veya icraat yapmadılar. Yağmurdan ziyade o atermitlerin altında duran insanların hiçbir şekilde can güvenliği yok. Bunu hal müdürümüze ilettik yetişebildiği kadarı ile ilgileniyor sağ olsun. Ama Aydın Büyükşehir Belediyesi herhangi bir adım atmadı bu konuyla alakalı. Yağmur yağınca çok büyük rezillikler yaşıyoruz. Dükkanıma bir ton masraf ettim. Yağmur yağınca dükkanım su altında kalıyor. Ettiğimiz masraf yok olup gidiyor.” diye konuştu.