SÖKE | Aydın Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin Aydın’ın bereketli topraklarında kuraklığın yaşandığı bu yılda daha fazla üretim yapması için tarımsal altyapı faaliyetlerini sürdürüyor. Birçok ilçede kapalı sistem hatlar oluşturulurken, bir yandan da sondaj kuyularının tarımsal sulamaya dahil edilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor. İklim değişiklikleri ile birlikte azalan ve düzensiz hale gelen yağışlar ile ortaya çıkan kuraklık, tarım arazilerinin sulanması için gereken su kaynaklarını azalmasına neden oluyor. Pandemi döneminde yaşanan güvenli gıdaya erişim sorunu, iklim değişiklikleri ve kuraklıkla birlikte üretimde yaşanacak düşüşün bir araya gelmesi, gelecek yıllar için endişeleri arttırarak, alarm zillerinin çalmasını anlamına geliyor.

Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nde gelecek yıllarda yaşanacak su krizine dikkat çeken Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu “Susuzluk bizi yönetmeden biz suyu yönetelim” çağrısında bulunmuştu.Başkan Çerçioğlu’nun işaret ettiği doğrultuda hem suyu yönetmek, hem de tarımsal üretimde çiftçilerin ihtiyaç duyduğu suyun verimli kullanması adına çalışmalar gerçekleştiren Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) ekipleri, Aydın’ın pek çok noktasında tarımsal altyapı çalışmaları gerçekleştiriyor.

Didim, Karacasu, Çine, Kuyucak, Buharkent, İncirliova, Efeler ve Germencik’te tarımsal sulama altyapı faaliyetlerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Söke’nin Karaatlı Mahallesi’nde de binlerce dönüm araziye su kaynağı oluşturacak bir çalışma yaptı.Karaatlı Mahallesi’ndeki eski bir kuyuyu yeniden çiftçilerin hizmetine sunan Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerden gelen talep üzerine sulama pompasını kısa sürede faaliyete geçirdi.

“Özlem Başkanımıza, ASKİ ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Kurak geçmesi beklenen yaz ayları öncesinde çiftçilerin yüzünü güldüren bu çalışmayla, tarım arazilerine ulaşan nehre su verilecek. Çiftçilerin üretim gücünü artıracak çalışma hakkında bilgi veren Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Aydın’da ve Türkiye’nin birçok yerinde kuraklık var. Bu sene barajlarımızda su seviyesi çok düşük, sulamada sıkıntı yaşayacağız. Karaatlı bölgesinde kuvvetli suyun olduğunu söylediler. Biz de bunu Aydın Büyükşehir’e ilettik. Büyükşehir Belediyesi de bu çalışmalarını yaparak buraya pompayı koydu. O bölgemizde 2 bin dönüm araziye su verilecek kaynak var. Bu konuda Özlem Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz çünkü bu sene su bizim için çok önemli, Büyükşehir de bu vesile ile biz tarımcılara destek oldu. Su olmayınca bazı ürünlerde iki su yeterli değil, mısır ekimlerinde bizim en az 4-5 defa su vermemiz gerekiyor. Pamuk ekiminden vazgeçip yem bitkisi eken üreticilerimiz olmuştur. Bu konuyu Büyükşehir’e ilettiğimizde 20 gün içerisinde bu kuyuya pompa konması ve hazır hale gelmesinden dolayı Özlem Başkanımıza, ASKİ ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“Özlem Başkanımız bizim can suyumuz oldu.”

Çiftçi Ahmet Demircioğlu, “Pamuk, sebze ve buğday ekiyoruz. Bu yıl da tüm ülkede olduğu gibi kuraklıkla karşı karşıyayız. Kuraklığın olduğu bir yılda bizim de bu köyde kuyumuz çalışmıyordu. Bu kuyuyu büyükşehir Belediye başkanımız Özlem Hanıma bildirdik ve anında bize cevap geldi, bizim kuyumuz yapıldı. Ürünlerimize, ekilen pamuklara, buğdaylara, ayçiçeğine ve sebzelere bu sudan takviye yapılacak. Bu çıkan su ile tarlalarımızı çok rahat bir şekilde sulayacağız. Şu anda 2-3 bin dönüm yeri sulayacak bir suyumuz var. Kuraklığın olduğu bir yılda Özlem Başkanımız bizim can suyumuz oldu. Özlem Başkanımıza, Topuklu Efe’mize çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Çiftçi Yusuf Adalı, içme sularının tarımsal sulamada kullanılmaması çaparak şunları söyledi: “Burada çiftçilik yapıyoruz. Pamuk, buğday, patates ve mısır üretiyoruz. Bu sene kuraklık var. Bu kuyu daha önce vardı ama çalışmıyordu. Bunu biz dile getirdik ve sağ olsun Özlem Başkanımız anında ilgilendiler. Kuyuyu canlandırdık. Bu su aşağı yukarı kanallar aracılığıyla 10 km mesafede ovaya dağılacak. Çiftçilerimiz bu sudan faydalanacak. Özlem Başkanımız sesimizi duydu ve çiftçinin yanında olmak adına bu kuyuyu canlandırdı. Bize bir can suyu oldu. İçme sularının tarım arazilerinde kullanıldığı yerler var. Bu sakıncalı, sular yer altından geldiği için azalan bir şey, içme sularının kullanmayalım.”

“Bir hafta önce kuraktı burası, geçen sene balıklarımız öldü”

Karaatlı Mahalle Muhtarı Mevlüt Yeşil, “Bu işte bize yardımcı olduğu için başkanımıza çok teşekkür ederiz. Bizim için can suyu oldu. Herkes aramaya başladı. ‘Muhtarım kuruldu mu? Biz ekim yapacağız’ diyorlar. Ekin suyumuz bol dedim. Bu olmazsa suyumuz yok. Bir hafta önce kuraktı burası, geçen sene balıklarımız öldü. Başkanımız sağ olsun hemen el attı ve halletti. Suyun olmadığı yerde hayat olmaz. Vatandaş geldi ve artık sulayacak.” şeklinde konuştu.

SERÇEKÖY |  Aydın Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğine paralel olarak etkisini göstermeye başlayan kuraklığın etkisinin en aza inmesi için Aydın genelinde çalışmalar yürütüyor. Tarım alanlarının susuz kalmasının önüne geçmek için de adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, Efeler ilçesinin Serçeköy Mahallesi'nde de bir sulama kuyusunu daha devreye aldı.

Mahalledeki çiftçilere destek olduğu için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu başta olmak üzere herkese teşekkür eden Serçeköy Mahallesi Muhtarı Rıza Sarıkaya bu yıl kuraklığın sadece kendi mahallesinde değil tüm Türkiye'de etkisini gösterdiğini söyledi.

Tarımsal sulama suyuyla ilgili yaşadıkları sıkıntıyı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Barış Altıntaş'a aktardıklarını anlatan Sarıkaya "Sorunumuzu ilettik ve ertesi gün Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri mahallemize gelerek 1959'da yapılan fakat yaklaşık 20 yıldır kullanılmayan kuyumuzu aktif hale getirdi. Tarımsal sulama suyunun azlığından dolayı iki üreticimizin yonca tarlası ve birçok üreticimizin meyve ağaçları kurumak üzereydi. İlk önce onlar tarlalarını suladı. Mahallede neredeyse herkesin evinde sulama artezyenleri var fakat su seviyesinin düşmesinden dolayı herkesin artezyeni kurudu. Mahallemizde artık birçok vatandaşımız evinin önündeki sebzesini, meyvesini buradan sulayacak" dedi.

Sarıkaya "Sebep olan herkesten Allah razı olsun, yetiştiler, derdimize derman oldular. Mahallemizin içerisinde artık sulama suyuyla ilgili bir sıkıntı olmayacak. Vatandaşlarımız zor durumdaydı, ASKİ ekipleri vatandaşlarımızın kurumakta olan ürünlerine can suyu oldular" ifadelerini kullandı. Başkanvekili Altıntaş: Üreticimize desteğimiz devam edecek.Diğer taraftan Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin üreticinin yanında olmaya devam edeceğinin altını çizen Başkanvekili Altıntaş, vatandaşların kuraklıkta en az sorun yaşaması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

İNCİRLİOVA  | Aydın Büyükşehir Belediyesi, İncirliova’nınArpadere Mahallesi’nde 4 km uzunluğunda yeni bir içme suyu hattı oluşturuyor.  Yaklaşan yaz günleri suya duyulan ihtiyacında artmasına neden oluyor. Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de(ASKİ) kent genelinde belirli bir plan doğrultusunda içme suyu, yağmur suyu, tarımsal ve kanalizasyon altyapı hatyatırımlarını sürdürüyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ ekipleri, hizmet planlarındaki çalışmalara hız vererek içme suyu hatlarındaki yenileme ve ek hat oluşturma çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda İncirliova’nın Arpadere Mahallesi’nde 4 km uzunluğunda yeni bir hat için yapım çalışması gerçekleştiriyor.

Kaynak sularının toplandığı maslak odasından gelen isale hattının kapasitesini arttırmak ve vatandaşların su ihtiyacından aksaklık yaşanmaması için ilave olarak daha büyük çaplı borular ile isale hattı yapılıyor. Mevcut isale hattına ek olarak yapılan hat ile Arpadere Mahallesi’nin içme suyu ihtiyacı eksiksiz olarak uzun yıllar boyunca karşılanmış olacak. ASKİ’nin kalıcı çözüm getiren, hızlı ve etkin çalışmalarından memnuniyet duyan mahalle sakinleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür etti.