Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, tvDEN’de gazeteci Emin Aydın’ın sorularını yanıtladı. Atay, Efeler’in deprem haritasını, korona virüs tedbirlerini ve yapımı devam eden projelerin son durumu hakkında bilgi verdi.
Geçen yıl Efeler’de deprem tedbirlerinin alınması için dönemin valisi Yavuz Selim Köşger ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne önerilerde bulunduklarını ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydeden Atay, “Valimiz ‘devlet yapıyor bunu gerek" diyerek önerimizi kabul etmemişti. Ne kadar haklı bir öneride bulunduğumuzu yaşadığımız depremle anladık. Etkin bir şekilde binaların kontrol edilmesi için bir çalışma grubu oluşturulması düşüncesindeyiz. Bunu yapmadan önce bir toplantı yapacağız. Bütün STK, oda başkanları ve daire müdürlerini davet edeceğiz. Herkesin düşüncelerini anlatıp bir yol haritası çizilmesini sağlayacağız. Hepimize düşen görevleri saptamak ve yerine getirmek gerektiği görüşündeyiz. Bunu yapmak için de birlikte toplanmalı ve birlikte karar alınması gerektiğini söylüyoruz.” dedi.

Efeler’in daha modern ve yaşanabilir bir kent olması için örnek projeler yapıldığını hatırlatan Atay, birlik ve beraberlik vurgusunda bulunduğu konuşmasını şöyle sürdürdü;

“EFELER’DE TOPLANMA YERLERİ BELLİ”
Efeler ilçemizin toplanma noktaları belirlendi. Vatandaşlarımız www.efeler.bel.tr adresindeki ilgili kısımdan bilgilerini girerek en yakın toplanma alanlarını görebilirler. Bu noktalarda elektrik ve su bulunuyor. Konut olarak toplanma yerleri ise şu anda tarla durumunda. Bu konuda da ne yapılması gerektiğini de kurulacak olan çalışma grubunda birlikte belirleyeceğiz.

“BİNALAR DENETLENECEK”
Deprem yönetmeliğinden önce ve sonra yapılan binalar işaretlendi. Buralar tek tek incelenecek, denetlemeleri yapılacak ve ona göre karar verilecek. Kentsel dönüşümler yapılacak ancak insanlarımızın kazançları azaldı, emeği ile geçinenlerin iş akitleri sonlandı. Bunun farkındayım. Sağlıklı ve modern bir şekilde yaşamaları için çalışmalarımızı yapacağız.

MARKA KENT ...
Marka kent olmak için çok bina yapmamıza gerek yok. Yaşam alanlarını sağlıklı kurmalıyız. Yönetmeliklere en uygun bilimsel kurallara uyarak çalışmalarımızı yapacağız.

“ÇEMBER DARALDI, TEDBİRLİ OLALIM”
Bir dönem sıkı tedbirler alındı, Efeler halkı ve yetkililer bütün kurallara uyarak davrandı, bir sıkıntı olmadı. Ama sonrasında saldık. Çember daraldı, hepimiz bir gün yakalanacağız ama tedbirli omalıyız. Yatak sayılarımız belli. Sağlık emekçilerimiz çok yoğun çalışıyor. Onlar çok şey hak ediyorlar, bir otel ile anlaştık. Kalabilecekleri yerleri ayarladık.

“KADINLARIN ÇALIŞACAĞI BİR FABRİKA KURUYORUZ”
Kekik üretimi yapıyoruz. Kekik suyu ve yağı ile ilgili neler yapacağımız geliştirilebilir. Ama benim en büyük hedefim enginar üzerine. En çok mahsul Efeler’de yetiştiriyor, festivali Urla’da yapılıyor. Çiftçilerimizin ürünlerinin daha çok para etmesi konusunda görev kabul ettik, fabrika kuruyoruz. O fabrikaya gelen enginarlarlar konserve olarak çıkacak. Fabrikada sadece kadınlar çalışacak.  Yaş incir reçeli yapılacak. Kestane şekeri yapacağız. Mevsimlerin dönüşüyle fabrika boş kalmayacak. Belediyemizin şirketi bunu organize edecek. Sağlıklı yaşam ürünlerini sunacağız"
“EFEDERS TV OFİSİ KURULDU”
Pandemi sürecinde etkinliklerimiz yapılamadı. Mesela çocuk festvali gerçekleştirecektik, bunu çok önemsiyordum. Yapılamadı. Çocukların sevincine ortak olmak çok güzel bir duygu. Pandemi sürecinde Efeders TV'yi kurduk. Çocuklarımız kendisine ait dersleri izleyebiliyor. Bilgisayarı olmayanlar için de yararlanabilecekleri ofis kurduk. Bilgisayar koyduk ve her gün 1 saat kendi derslerini takip edebiliyorlar.

“OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN EGE’NİN EN BÜYÜK EĞİTİM MERKEZİ”
Otizmli çocuklar için otizm merkezi yapacağız. Eğitim vereceğiz onlara. Ege'nin en büyük merkezi olacak. Efeler’de otizmli çocuk sayımız çok fazla. Çocuklarımızla en çok zaman geçirecek olan kadınlarımızın çocukları ile birlikte eğitim almalarını sağlayacağız. İhalelerimiz tamam temel atma törenimizi de en kısa zamanda atacağız.

“KİTAP KAFE, 25 KASIMDA AÇILIYOR”
25 Kasım Kadına Şiddet Gününde Kitap Kafe’nin de açılışını yapacağız. Kitap bağışı yapmak isteyenleri bekliyoruz. Eksiklerimiz var. Çünkü tek kafe olamayacak Mimar Sinan Mahallesinde de bir kafe açılacak. 4448009 numarayı aradıklarında bağışlanan kitapları ekiplerimiz gidip alıyorlar. Onun da çalışmaları devam ediyor. O gün ünlü oyuncuya Oya Başar gelecek ve özel bir oyun sergileyecek.

YÖRESEL ÜRÜNLERİN ADRESİ EFE BAKKAL OLACAK
Efe Bakkal'ın da açılışını gerçekleştireceğiz. Efe Bakkal'da çiftçilerin, kadın kooperatiflerinin üretmiş olduğu mallar olacak. Tunceli Ovacık'ın fasulyesi gibi ürünler. Yöresel ürünler olacak. Sigara, deterjan satılmayacak. Efe Bakkal dedik ama bakkal gibi olmayacak. Örneğin enginar yetiştirdik bunu Efe Bakkal’da satacağız.