HABER: TUĞBA AYDIN

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Avşar Mahalesi'nde yaşayan vatandaşlar, mahallede yuva yapan leyleklerden birinin boynuna dolanan ip ile dolaştığı ihbarında bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, gelen ihbar üzerine hemen harekete geçti. Uzun bir süre ekip tarafından takibe alınan leylek, kısa bir süre sonra ipin çalılara takılması nedeniyle yuvada asılı kaldı. Bunun üzerine hemen harekete geçen kurtarma ekipleri, leyleği bulunduğu yerden alarak boynundaki ipten de kurtardı. 

Çevreciler Latmos'ta keşif yapan heyete bilgi verdi Çevreciler Latmos'ta keşif yapan heyete bilgi verdi

I M G 5422

"BU LEYLEK ÇOK ŞANSLIYDI"

Konuya ilişkin bilgi veren EKODOST Başkanı Bahattin Sürücü, "Leyleğin boynunda plastik siyah saman ipleri ve iplere takılmış bir çalının olduğu, bu şekilde uçtuğu ve beslenmek için araziye gittiği görüldü. Leyleği uzunca bir süre takibe aldık. Boynunda ip dolanan leyleğin, yakındaki diğer yuvadan eşi tarafından çaresiz bir şekilde izlendiğini gördük.
Boynundaki iple arazide beslenmesi ve ipin yuvadaki çalılara takılması halinde hem kendine zarar vereceğini hem de yuvadaki yumurtaların kırılmasına neden olacağını düşündük. Araziden geldiğinde önce boş bir yuva platformuna kondu. Havalanarak kendi yuvasına geçmeye çalışırken, ipin ucundaki çalı platforma takıldı ve boynundan iple havada hareketsiz bir şekilde asılı kaldı. Kanatlarıyla birkaç çırpınma yapsa da askıda olması nedeniyle ip daha da sıktı.
BOM aracı süratli bir şekilde leyleğin bulunduğu platforma getirildi. Yuvaya çıkarak boğulmak üzere olan leyleği kurtardık. Komşumuz dedikleri leyleğin kurtarılmasına en çok Avşarlılar sevindi. Aşağı indirilen leyleğe su verildi, boynundaki iplerden temizlendi ve herhangi bir yarası olup olmadığına bakıldı. Daha sonra serbest bırakılan leylek uçarak tekrar yuvasına konup yumurtalarının üzerine yattı. Bu leylek çok şanslıydı" dedi.

I M G 5425

"HER YIL BİRÇOK LEYLEK SAKAT KALIYOR YA DA ÖLÜYOR"

Çevreye atılan plastik iplerin ve poşetler nedeniyle her yıl birçok leyleğin öldüğüne dikkat çeken Sürücü, "Her yıl özellikle yavrular büyürken buna benzer plastik ip kazalarına rastlamaktayız. Yuvalar yüksekte ve yavrular da küçük olduğundan başlarına gelen kazalar görülmediğinden, her yıl birçok leylek ölmekte ve sakat kalmaktadır.
Doğaya atılan her türlü atık maddeleri, plastik ipleri leylek yuvalarında görmek mümkün. Leylek yuvaları adeta küçük bir çöplük alanı gibi. Aydın bölgesinde 104 köyde ve yerleşimde bulunan 434 yuvanın hemen hepsi bu şekildedir. Leylekler göçe başladıktan sonra bu konuda bir temizlik projesinin geliştirilmesi için ilgili kurumlarla görüşeceğiz.
Doğaya çöp atılmaması ve çevreye atılan atıkların toplanması, ekosistem içinde önemli işlevleri bulunan çiftçiye yararlı olan bu kuşların sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayacaktır. Söke ADM Elektrik Şirketine ve Avşarlı duyarlı vatandaşlara teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. 

I M G 5423

I M G 5424

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ