Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından Aydın'ın Germencik ilçesi Dampınar Mahallesi ve İzmir'in Tire ilçesi Küçükkale Mahallesi bölgesinde yapılacak 11 türbinlik Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yer alan ÇED dosyasına göre 151 milyon 250 bin liraya mal olacak santralin 2 türbini İzmir, 9 türbinin Aydın sınırları içerisinde yer alacak. 

ORMAN, MERA VE TARIM ALANI
Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında; orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor. Proje alanının etrafında incir ve zeytin tarlaları da bulunuyor. 



DİNAMİTLE PATLATILACAK
Proje dosyasına göre; türbin platform alanları, yollar ve şalt sahası alanlarında zemin gevşetmesi amacıyla patlatma faaliyeti yürütülecek.  Bununla birlikte arazi hazırlık ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkacak olan kazı fazlası malzemenin dolgu ve benzeri amaçlarla yeniden kullanılabilmesi amacıyla mobil kırma eleme tesisi de kurulacak. Alanda yapılacak kazı çalışmaları, kırma eleme tesisi ve dinamit patlatma faaliyetlerinden kaynaklı toz oluşumu da meydana gelecek. Proje dosyasında ne kadar ağacın kesileceği, kaç dinamtin patlatılacağı ve ne kadar tozun havaya karışacağının bilgisi yer almıyor. (Egedesonsöz)