Egedesonsöz'den Metehan Ud'un haberine göre, Sabancı Holdinge ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş,  Aydın’ın Nazilli ve Kuyucak İlçeleri, Manisa’nın Alaşehir İlçesi ve İzmir’in, Kiraz İlçesi sınırlarında “Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi”ni hayata geçirmek için çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yer alan ÇED dosyasına göre 28 adet türbinden oluşacak santralin bedeli ise 385 milyon TL. Ayrıca projeye, EPDK tarafından 49 yıllığına üretim lisansı verildi.

Kestanederesi Rüzgar Enerji  Santrali’nin hayata geçirilmek istendiği proje alanının 1/100.000 ölçekli Aydın-Muğla-Denizli –İzmir-Manisa illeri Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım, Mera ve Orman” vasıflı araziler yer alıyor. Proje sahasının bir kısmı Çaldağı Devlet Ormanı ve Koca Gedik Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalıyor. Proje alanın etrafında tarlalar, kiraz ve zeytin bahçeleri yer alıyor. Projenin en yakın konuta uzaklığı ise 75 metreye kadar düşüyor.

PATLATMA İŞLEMİ DE YAPILACAK
Proje dosyasına göre; türbin platform alanları, yollar ve şalt sahası alanlarında zemin gevşetmesi amacıyla patlatma faaliyeti yürütülecek. Bununla birlikte arazi hazırlık ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkacak olan kazı fazlası malzemenin dolgu ve benzeri amaçlarla yeniden kullanılabilmesi amacıyla mobil kırma eleme tesisi de kurulacak.

Alanda yapılacak kazı çalışmaları, kırma eleme tesisi ve dinamit patlatma faaliyetlerinden kaynaklı toz oluşumu da meydana gelecek. Proje dosyasında ne kadar ağacın kesileceği, kaç dinamitin patlatılacağı ve ne kadar tozun havaya karışacağının bilgisi yer almıyor.

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ