Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Didim ilçesinde “Akköy Rüzgar Enerji Santrali” ile Buharkent-Denizli sınır hattında “Belenova Rüzgar Enerji Santrali” projesini gerçekleştirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı.

DİDİM’İN SON MERALIK ALANLARI…
Başvuruların ilki Aydın’ın turizm merkezlerinden olan Didim için yapıldı. Akköy sınırları içerisinde kalan bölgede 6 ayrı rüzgar tribünü için yapılan başvuruda 1/100.000’lik planlarda alanların orman ve mera vasıflı olduğu, bir tribünün turizm-gelişim alanında kaldığı ve 3 tribünün sit alanlarına yakın bölgede yer aldığı raporda belirtildi. Ayrıca tribünlerin 300 metre yakınında Katı Atık Bertaraf Tesisi ile 390 metre yakınında konut bulunuyor. Bakanlık tarafından projeye izin verilmesi durumunda Yenihisar RES’e yakın alanda yeni bir tesisin kurulması için çalışmalara başlanacak. Yapılan projenin bedeli ise 82 milyon TL olarak belirlendi.

TÜRBE DE VAR
Bir diğer RES projesi de Denizli(Buldan)-Buharkent-Kuyucak üçgeninde bulunan alanı için yapıldı. 23 tribün yapılması için yapılan başvuruda dikkat çeken detaylar yer aldı. Yapılacak tribünlerden birisi 265 metre mesafede bir yapı bulunurken 170 metre mesafede tarımsal yapı alanı yer alıyor. Ayrıca tribünlerden bir tanesinin 110 metre yakınında bir türbe bulunuyor. Yine 1/100.000’lik planlarda ise “Tarım, Bahçe, Meşelik, Ham Toprak ve Orman” vasıflı araziler yer alırken iki tribün “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi/ Turizm Merkezi” içerisinde yer alıyor. Yapılan projenin bedeli ise 316 milyon 250 bin TL olarak belirlendi.

PATLATMA İŞLEMİ DE YAPILACAK
Proje dosyasına göre; türbin platform alanları, yollar ve şalt sahası alanlarında zemin gevşetmesi amacıyla patlatma faaliyeti yürütülecek. Bununla birlikte arazi hazırlık ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkacak olan kazı fazlası malzemenin dolgu ve benzeri amaçlarla yeniden kullanılabilmesi amacıyla mobil kırma eleme tesisi de kurulacak.

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ