Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde yıkıma ve can kaybına yol açan depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen bölgede faaliyet gösteren bitki koruma ürünleri satılarına ruhsat kolaylığı getirildi. Buna göre; kullanılamaz durumdaki onaylı bitki koruma ürünü satış yeri ile depolarının, aynı ilde geçici yerlerde faaliyette bulunmak üzere taşınmaları halinde, yeni yerleri için yürürlükteki çalışma ruhsatının 6 Şubat 2024'e kadar aranmaması kararlaştırıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İlgili kanunlara göre bitki koruma ürünleri, bakanlık tarafından izin verilen yerlerde satılıp depolanabiliyor. Depremler nedeniyle tamamen yıkılmış veya hasarlı olup yıkım kararı alınan binalarda bulunan bitki koruma ürünü toptan veya perakende satış yeri ile depolarında herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla ilgili yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Yönetmelikle, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen yerlerde, kullanılamaz durumda olduğu tespit edilen onaylı bitki koruma ürünü toptan veya perakende satış yeri ile depolarının, aynı il içinde geçici yerlerde faaliyette bulunmak üzere taşınmaları halinde, yeni faaliyet yerleri için yürürlükte olan yönetmelikte zorunlu bulunan fiziki şartlar ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının 6 Şubat 2024'e kadar aranmaması imkânı getirildi.

Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi bildirimlerinde de 6 Şubat 2024'e kadar zorunluluk aranmayacak.