Türkiye’nin kanayan yarası olan atanamayan öğretmenler konusu bu kez mülakat sonuçları ile yeniden gündem oldu.

Öğretmenler Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) maratonunun yanı sıra 2016 yılında yürürlüğe giren mülakat uygulaması ile de test ediliyor. KPSS’nin ardından mülakattan 60 puanı alamayan tercih yapmaya hak kazanamıyor.

Kamuya atanmak için bu yıl KPSS’ye giren öğretmen adayları 12-27 Kasım tarihleri arasında mülakatlara katılmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın 15 bin yeni atama yapılacağını duyurmasının ardından öğretmen adaylarında atama heyecanı başladı.

Mülakat sonuçlarının açıklanmasının ardından tartışmalara neden olan bir tablo oluştu. Sosyal medyada KPSS sonuçlarını duyuran binlerce kişi, sınavdan yüksek puan alıp mülakat sonucu nedeniyle elendiğini dile getirerek isyan etti.

GENÇLERİN HAYATLARI ALT ÜST EDİLİYOR
Konu hakkında değerlendirmeden bulunan Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, sınavlarda derece yapmış, başarılı olmuş öğretmen adaylarının çok kısa süren mülakatlarla yapılan değerlendirmeler sonucunda başarısız sayılmasını utanç verici olarak nitelendirdi.

Özdemir, mülakatlarda ayan beyan torpil döndüğünü belirterek “Mülakatın yapıldığı yerde kamera dahi yok. İtiraz hakkı hukuken olsa da bir karşılığı yok. Çünkü itirazı yine o komisyon değerlendiriyor. Bu sistem garabet bir sistem... 4 yıl, 5 yıl eğitim almış, derece yapmış, KPSS’den alnının akıyla çıkmış bir insanın 3-5 dakikalık bir değerlendirme ile nasıl sınayabilirsiniz? Yapılan mülakatlarda objektif bir değerlendirme olmadığına inanıyorum. Mülakatlarda AKP referansı ile gelenlere ayrıcalık yapıldığını düşünüyorum. Yıllardır atama bekleyen ve hayallerini gerçekleştirmek isteyenler büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Referansı, torpili olmayan gençlerimizin geleceği ellerinden alınıyor, hayatıyla oynanıyor.   Çoğu öğretmen adayı dar gelirli ailelerin çocukları, üniversiteden mezun edene kadar onları aileleri inanılmaz fedakarlık yapıyorlar ama sonuçta 3 dakikalık bir mülakatla tüm yaşamı, tüm geleceği ellerinden alınıyor, alt üst ediliyor. Bu asla kabul edilecek bir durum değil. AKP referanslı olmayan kişinin atanma şansı hemen hemen kalmamıştır” dedi.

İDARECİ SINAVLARINDA DA AYNI SORUN VAR
Öğretmen atamalarının yanı sıra idari ve müdürlük atamalarında da mülakatlarda sorunlar yaşandığını da kaydeden Başkan Özdemir, “Bizim üyemiz olan ve müdürlük ya da idareci sınavlarına giren arkadaşlarımız yüksek puan almalarına karşın mülakatta eleniyor. Bu yıl benzer bir olayı biz yaşadık. Aday arkadaşımızın elenme nedeni Eğitim-Sen’e üyesi olmuş olması… Mülakat sisteminin ya komple kaldırılması gerek. Ya da objektif biçimde bir mülakat yapacak bağımsız bir komisyonla sürecin yürütülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada mülakat sınavı sonuçlarına #mülakatahayır hastagi ile gösterilen tepkileri ise şöyle: 

EĞİTİM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ