HABER: HAKAN TUĞRUL
1989 yılında, incir, zeytin ve zeytinyağı üretimi üzerine kurulan Günaydınlar Organik Tarım Gıda, 2007’de açtığı yeni tesisi ile birlikte ihracata başladı. Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Kanada, Rusya, Çin ve Arap coğrafyası başta olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapan Günaydınlar Tarım’ın kısa vadedeki hedefinde pazar alanını dondurulmuş gıda ile büyütmek, ihracat rakamını ve ülke ekonomisine sunduğu katkıyı artırmak var.

İşletme faaliyetlerini anlatan Günaydınlar Organik Tarım Gıda İthalat İhracat Sanayi Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Günaydın, ”Dünya’da Aydın incirinin tadını ve kalitesini tutan bir üretim yok. 2007’de ihracata Aydın’ın coğrafi işaretli ürünü incir ile başladık. Zamanla Antep Fıstığı, Çam Fıstığı kayısı, fındık ve üzümü de ihracat kalemlerimizin içine koyduk. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunun yanı sıra müşterilerimiz transit ticaret istiyorlar. O ürünlerimizi de serbest bölgeye getirerek transit ticaret yapıyoruz” diye konuştu. 

Yıllık 5 bin ton ihracat yapılıyor
 

Aynı zamanda Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi olan Kazım Günaydın, ihracat kalemlerinde önceliği Aydın’ın coğrafi işaretli ürünlerine verdiklerini söyledi. Yıllık 5 bin ton ile ihracat yaptıklarını anlatan Günaydın,“ Aydın Ticaret Borsası tarımsal etkinliklerde çok aktif. Borsa olarak çam fıstığının coğrafi işaretini aldık.  Bölgemizdeki ağaçlar hem çok genç hem de verimi çok yüksek. İncir ve kestaneden sonra talebi artan ve pahalı bir ürün. Şu anda kg fiyatı 800 liradan işlem görüyor. Bu ürünü ağırlıklı olarak, İtalya, İspanya ve Fransa tercih ediyor. Diğer ihracat kalemlerimiz de de birçok durumu düşünerek bir kota belirliyoruz ve ihracat kalemimize dahil ediyoruz.  Yıllık ihracatımız yaklaşık 5 bin ton civarındadır. Bunun yaklaşık 3 bin tonu ihracattaki amiral gemimiz olan incirdir. Kayısı, üzüm gibi ürünlerle de kalan kısmı tamamlıyoruz” dedi.
 
Hedef, dondurulmuş gıda ile pazar hacmini artırmak

İhracatçıların devlet destekleri ile pazar alanını genişletme fırsatı bulduğunu söyleyen Kazım Günaydın, pandemi, doğal afetler ve savaş gibi etkenlere rağmen üretimden vazgeçmeyen çiftçiler sayesinde ülke ekonomisinin gelişeceğine inandıklarını ifade etti. Dondurulmuş gıda ile pazar hacmini artırmayı hedefleyen Günaydınlar Tarım bünyesinde yaklaşık 210 civarında çalışan olduğunu ve mevsimsel olarak sayının değişkenlik gösterdiğini anlatan Kazım Günaydın şöyle konuştu; “ Çiftçilerimiz artık çok bilinçli üretim yapıyor ve değişime hızlı ayak uyduruyor. İlacı, tohumu veya sulama biçimleri ekonomik şartlara göre zorlaşsa da mutlaka alternatif çözümler üretiliyor. Örneğin dünyada üretilen incirlere bakın Aydın incirinin yerini ne kalite ne de tat olarak yerini tutamaz. Devlet, ihracatçı yatırımcılarına güzel destekler veriyor. Bunun verimli değerlendirilmesi gerekiyor. İhracatçıların Pazar alanını genişletmesi için destekleme çok önemli. İşimize daha kaliteli, geniş pazarlar sunmak istiyoruz. İlerideki hedefimiz dondurulmuş gıda üzerine planlamalarımız var. Hem ülkemizde hem de dünyada dondurulmuş gıdaya talep çok fazla. Aydın’ın geçim kaynağı tarım üzerine kurulu. Aydın’ın bereketli topraklarında yetişen mahsülleri dünya pazarına sunmayı istiyoruz.”