Aydın’ın önemli geçim kaynaklarından olan zeytin ve zeytinyağı ile ilgili olarak Aydın Ticaret Borsası’nda sektör toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantıya Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Aydın İl Tarım Müdürü Ahmet Ökdem ve Ege Zeytin ve Zeytin ihracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş'in yanı sıra ziraat odası başkanları ile sektör temsilcileri katıldı.

AYDIN'DAN 24 MİLYON DOLARLIK KATKI
Borsa Başkanı Çondur tarafından yapılan açılış konuşmasında “zeytin ve zeytinyağı üretimi ülkemiz ve ilimiz ekonomisinde önemli katma değer sağlamaktadır. Aydın olarak ülkemizde üretimde birinci sıradayız. Yüzde 17 oranı ile sofra zeytin üretimine katkı bulunurken yüzde 15 yağlık üretimi yapılmaktadır. 150 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. İlimiz ise 24 milyon dolarlık bir katkı sağladı. 29 bin ton sofralık zeytin yağı üretimi yapılmıştır. Borsamızda 10 bin ton yağlık zeytin işlem görmüştür. Borsamız zeytin ve zeytinyağının markalaşması amacıyla coğrafi işareti tescili alan Aydın memecik zeytini için uluslarası tescil başvurusu yapılmıştır. Ülkemizde tüm tarım sektörünün problemlerinden birisi depolama sorunudur. Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda Çine Ziraat Odası ile birlikte depo projesi için ilk adım atıldı ve 2022 yılında ilk adımların atılması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

150 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Ege Zeytin ve Zeytin ihracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş, bölgedeki zeytin ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gündeş açıklamasında “2021 yılında sofralık zeytinde yüzde 5 artış ile 88 tonluk üretim yapıldı ve 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Zeytinyağı ihracatında ise bir önceki döneme kıyasla yüzde 3 düşüş yaşandı. 134 milyon dolarlık ihracatımız olmuştur. Sezonda en çok ABD, İspanya, Japonya ve Suudi Arabistan ihracat yaptığım ülkeler oldu. Dünya genelinde ortalama 3,2 milyon ton civarında zeytin ve zeytinyağı üretiyor. Ve bunun yarısını İspanya üretiyor ve fiyatları onları belirliyor. İngiltere ise 70 bin tonluk anlaşmasını İspanya ile iptal edildi. İngiltere ile bu ihracatın yapılmasına talibiz. Üretci ülkeler arasında kişi başı en az zeytinyağı tüketiminde sonuncuyuz. Bunu muhakkak terse çevirmeliyiz” dedi.

KAYBIMIZ ÇOK OLACAK
İl Tarım Müdürü Ahmet Ökdem kentteki zeytin üretimi ile ilgili sahada yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalar yaptı. Ökdem yaptığı açıklamada verimde yüzde 15'lik bir düşüşün yaşandığına dikkat çekerek  “toplam 154 bin hektar zeytin alanımız mevcut. Büyük bölümü ise sulanmayan alanlarda bulunuyor. 25 milyon zeytin ağacımız var ve ülkede birinci sıradaydık. Geçen yıl bunu Manisa’ya kaptırdık. Umarım bu yıl geri alırız. 2019 yılında 70 bin ton olan üretimden 120 bin tonlara gelen üretimizimiz var. Yağlık zeytin 300 bin ton bandında… Yüzde 10-15’lik verim kaybımız olacağı düşünüyorum verimde. Bu da sulanmayan alanların yüksekliğinden olmasındandır. Zeytinyağında bu yıl da sektöre desteklerimiz sürecek. Bu yıl kuraklık ile ilgili toplantıyı erkene çektik. Yazı çok sıkıntılı geçtik. Kuraklık, sıcak ve yangınlar sebebiyle bu yaz tarım sektöründe olduğu gibi Aydın’da da süreç sıkıntılı geçti. Pamukçularımız su olmamasına rağmen güzel bir sezon geçirdiler. İncir de bazı sıkıntılarımız oldu. 100 milyon civarında zararımız oldu. Zeytinde kaybımız çok olacak gibi duruyor. Kalibre yönünde düşüş görünüyor. Bu yağ oranına da yansıyacak. Gözlemlerimize göre tane de yağ oranı düşük gibi. Bu kuraklık böyle devam ederse en fazla zeytinlik alanları etkilenir. Dağlık olmayan bölgelerde üretim ve sulama artezyen ve baraj sulama yöntemleri ile götürülüyor. Ancak dağlık kesimlerde durum daha sıkıntılı” şeklinde konuştu.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ