HABER: EKİN KORKMAZ – DENİZ ZOR

Aydın’ın semt pazarlarını gezen Aydın Haberleri ekibi fiyatları araştırdı; vatandaş ve esnafın derdini tasasını dinledi. Mevsimin meyve ve sebzeleri ile dolup taşan pazarda satışların yüz güldürmediğini söyleyen esnaf; “ Pazar kalabalık gibi görünse de millet de para yok. Tezgahlarda renk renk her çeşit mahsül var ama alamıyor vatandaş. Biz fiyatları ne kadar indirsek de alım gücü belli. Geçinmek zor.” vurgusunda bulundu.

ESNAF “NORMAL” PAZARLARI ÖZLEDİ

Tezgahlara bakınca özellikle mevsim meyvelerinin fiyatlarında düşüşler başladı ancak sebze fiyatları beklendiği gibi olmadı. Esnafın fiyat tarifesi ve yorumları şöyle;

Zeren Cengiz (Esnaf): Fiyatlar geçen hafta ile aynı. Haftanın 3, 4 günü pazara çıkıyorum; çilek, muz, eriğin fiyatları değişiyor sadece.

Emine Can (Esnaf): Önceki pazarları özlüyoruz. Pazarda doğru düzgün alışveriş yok. Önceden sabah 11’de evime gidiyordum. Şimdi Zeytinyağında indirim yapıyoruz alan yok. Kesiklere zam yaptık 20’den 24 TL’ye çıkardık çünkü yem pahalı. Diğer yoğurt, tereyağı vs hala aynı fiyatta.

Fırat Geriş (Esnaf): Pazarı hiç sormayın. Bir de önceki haftaya göre fiyatlar daha iyi. Domates geçen hafta 7 TL - 12 TL arasındaydı. Şimdi 5 TL’ye düştü. Ona rağmen alım gücü yok. Gerçekten zor

Hayati Öcal (Esnaf): Pazarlar çok kötü. Önceden birikim yapıyordun şimdi evine bile zor bakıyorsun. Önceden 1 - 2 lira kar ettiğin maldan şimdi 50 kuruş kazanabiliyoruz. Çünkü pazarda mal satılmazsa fiyat düşer, satılırsa aynı kalır değişmez. Bizde satmaya çalışıyoruz. Bugün bir çilek fabrikasına giderseniz kapı önünde çileklerle dolu kamyonlar görürsünüz iç piyasaya ve yurt dışına çalışan. Mal az olunca bu sefer satış fiyatı da artıyor dolayısıyla.

Tereyağı= 60 TL
Ceviz= 50 TL 
Zeytinyağı= 25 TL
Sarımsak= 20 TL
Mantar= 15 TL
Biber= 15  TL
Dolmalık Biber= 7 TL
Enginar, limon, domates, salatalık, patlıcan, brokoli = 5 TL
Havuç= 4 TL
Marul= 3,5 TL
Kabak= 3 TL
Pırasa= 2 TL   
Kara Lahana= 2 TL

Ulaş Can (Esnaf): Erikler daha yeni yeni çıkmaya başladığı için daha pahalı. Biz de fazla paraya aldığımız için yüksek fiyattan satıyoruz. Eriğin kilosu 30 TL biz 28 TL’ye alıyoruz. 2 TL kar ediyoruz. Bizde kazanamıyoruz kendi cebimizden yiyoruz.

Osman Akboy (Esnaf): Ürüne göre fiyatlar değişiyor. Ramazandan dolayı da insanlar öğleden sonra çıkmaya başlıyorlar ya da çıkmıyorlar. Ramazan biraz etkiledi. Ama sürekli gelen müşterilerimiz olduğu için de idare edebiliyoruz. Genel olarak baktığımızda bu hafta fiyatlarda bir düşüş var 1’er lira kadar. Ama yine de ramazandan dolayı satışlar da düşük .

Gamze Uyar (Esnaf): Sokağa çıkma yasağından beri insanlar dışarı çıkamıyor alışveriş yapmaktan çekiniyor. Satışlar da düşmüş oluyor. Ramazanda çok etkiledi. Sokağa çıkma yasakları da çok etkiledi. Kırmızı toz biber kilosu 50 TL ama onun yapımı da çok çok zahmetli. Normal fiyattan satılıyor.

Zeynep Can (Esnaf): Pandemiden dolayı insanlar korkuyor gelemiyor pazara. Biz de getirdiğimizi satmaya çalışıyoruz. Pek iç açıcı değil açıkçası. Fiyatlar da çok değişiklik olmuyor bizde. Bu hafta 40 TL’ye sattığımı haftaya 50 TL’ye satamam. Yoksa insanların güveni de kaybolur. Tabi bazı ürünlerin alımına göre değişebilir. Alım yüksek olursa fiyatlar yukarı çekilebilir az olursa düşebilir. E zengin insanlar da pazara gelmediğine göre alım azalıyor.

Mehmet Kayar (Esnaf): Fiyatlarda düşüş yok gittikçe artıyor. Geçen hafta eriğin kilosu 60 TL’ydi şimdi 30 TL, haftaya biraz daha düşer. Erik 30, muz 13, çilek 13, Portakal koca kış boyunca 5 liraydı hala 5 lira inmedi. Aldığımız ürüne göre de değişiyor tabi. Şu an ki malları geçen sene aldığımız fiyatın iki katına alıyoruz. Bir de en son gece 12’de sokağa çıkma yasağı uygulaması geldiğinde bizim mal almamız gerekiyordu alamadık, ertesi gün pazara çıkacaktık, çok güzel bir pazardı. Bu yüzden satış yapamadık. Bunlarda bizi çok etkiledi.

Fırat Yılmaz (Esnaf): Geçen hafta domates 7 liraydı şimdi 5 lira. Salatalık 2 lira düştü 6 liraydı şimdi 4 lira. Toptan fiyatlarda da oynama oldu. Ama alım yok. Hem Ramazan’dan dolayı hem vakaların artmasından dolayı.

Binnur Badur (Esnaf): Alım gücü normal, şu an da eski patatesler bitiyor yerine yenileri gelecek ve fiyatlar artacak. Eskiler uygun fiyattan satılıyor. Önümüzdeki hafta yeni gelecek sebzeler için de böyle bu durum. Onlar gelince diğerlerinin fiyatı düşecek.

Beray Toptaş (Esnaf): Çileklerin kilosu 13. Geçen haftalarla karşılaştırırsak 1 2 lira anca oynuyor zaten. Bir de tarla malı ve sera malı olan çilekler var. Tarla malları daha pahalı oluyor. Enflasyonu da içine katarsak alınmaması, pahalı olması normal. Bütçesi yeten alıyor. 

Erik= 30 TL
Çilek= 15 TL
Muz= 12 TL
Yeni Dünya= 10 TL
Nar= 10 TL
Elma= 5 TL
Portakal= 5 

TEZGAHLAR RENKLİ, SOFRALAR KURU

Filesini doldurmaya çalışan vatandaş ise zincir marketler ile pazar fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çekti.  Patates ve domates gibi mahsülleri temel gıda olarak tanımlayan vatandaşlar, “ Neredeyse sadece patates yemeye mahkum edileceğiz.” diyerek fiyatlara sitem etti.

Tuğba Şalan (Vatandaş): Her hafta geliyorum genelde pazara. Bu hafta biraz düşüş var fiyatlarda. Ama yine de çilek erik almıyorum, çünkü pahalı düşmüyor. Marketlerle de aynı fiyatlar zaten pazarda 14 TL markette 10 TL.  Marketten aldığım da çürük çıkmıştı almıyorum o yüzden artık

Dilek Ertekin (Vatandaş): Fiyatlar gün geçtikçe pahalılaşıyor. Ama geçen hafta daha yüksekti. Normalde 4 5 liraya aldığımız domates geçen hafta 7 8 TL’ydi. Bu hafta biraz daha iyi

Metin Çelebi (Vatandaş): Normalde çıkmıyorum pazara çok fazla, bugün de niyetliyim diye canım çekti bir tur attım ama pahalı geldi. Soğan, domates gibi temel ihtiyaçların kilosuna 6 7 TL diyorlar. Buradaki esnaflar da haklı sabahtan akşama kadar tarlalarda çalışanlar var gelip satış yapamıyorlar. Herkes için durum kötü.