Aydın’ın Karacasu ilçesinde 15 yıldır pazarcılık yapan, kendisi de üretici olan Gülay Gölükçetin; özellikle son iki ayda Türk lirasının değer kaybetmesi ile çok sarsıldıklarını belirterek, "Biz satmayınca, kazanmayınca ne olacak bu milletin hali? Yani bir çözüm arıyoruz. Özellikle 2 aydır çok sarsıldık. Mazot parasını çıkaramıyoruz. Zamları fiyatlara yansıtamıyorsun. Milletin alım gücü yok zaten. Yarım kilo alan 250 gram alıyor, bir kilo alan yarım kilo alıyor” dedi.

“TOHUMUM EVDE BEKLİYOR, EKEMİYORUM”
Pazarcıların ve üreticilerin ortak sıkıntılarını anlatan Gölükçetin şunları söyledi:

“Eskiden yarım kilo alan 250 gram alıyor. Bir kilo alan yarım kilo. 100 liralık gübre olmuş 400 lira. Bu ne? Yazık değil mi bize. Ben şimdi tarlayı ekeceğim, diyorum. Patates ekeyim, diyorum ama ekemiyorum, maliyet yüksek. Tohumum evde bekliyor. Geçen yıllarda iyi kötü ekiyorduk. 1,5-2 aydır milletin alım gücü hemen hemen hiç yok. Şimdi mesela adam sebze alıyordu satmak için toptancı mesela ama alamıyorum diyor çocuk. Alsam kime satacağım diyor. Hadi bizim kendi ürettiğimiz var. Patlıcan dizisi kendimin, pırasa kendimin, o kendimin, çoğu sebze kendimin.” 

"YOL PARASINI ÇIKARTAMIYORUZ"
Gölükçetin artan mazot fiyatlarından dolayı artık git gel yol parasını bile karşılamakta zorlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Pırasa, kereviz yetiştiriyorum ama bundan sonra onu da yapamayacağım. Gübre pahalı, mazot olmuş falan para. Ben Yenice’ye git gel, git gel. Yol parası, mazot parası olacak. Ne yapacağız, şaşırdık. Maliyet arttı, ama satış yok. Benim malım elimde kaldı mı, bu eriyen, çürüyen şey. Ne oluyor ben tükeniyorum. Bu işi 15 yıldır yapıyoruz, bu derece sıkıntı yaşamadık biz. Mazot paramı çıkaramıyorum, inanır mısın? Gidip gelme yol parasını çıkaramıyorum. Böyle giderse bırakacağız. Kazanamadıktan sonra ekmeye gerek yok ki. En azından yiyeceğimi ekerim, çekilirim bir kenara. Böyle yürümez. İnsanlar da tepkili 'yatıyoruz, kalkıyoruz zam' diyorlar. Bizim yapacak bir şeyimiz yok. Biz büyük marketler gibi hemen üstüne zam yapıştıramıyoruz. Ne oluyor, cebimizden gidiyor. Cebimizden gidince ne yapıyoruz biz, eriyoruz. Çiftçi evvelden yavaş yavaş eriyor, şimdi tam eriyor.  Bir ay önce 5 liraya satıyorduk kurtarıyordu. Şu anda da 5 liraya satıyoruz ama kurtaramıyoruz. Üstüne zam da koyamıyoruz.”

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ