Sorunlu kredilerin arttığı bu dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önemli bir değişikliğe gitti. Kredi riskini azaltmak için daha önce kabul ettiği “ipotek teminatlı menkul kıymetleri” artık teminat olarak kabul etmeyecek.

BDDK'nın Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ'de yaptığı değişiklikler bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Son değişiklik 2017’de yapılmıştı. 2017’de yapılan değişiklik ile “ipotek teminatlı menkul kıymetler” repo işlemleri için teminat olarak kabul ediliyordu. Bugünkü değişiklikle, ipotek teminatlı menkul kıymetlerin repo işlemleri için teminat olarak kabul edilmesi imkanı kaldırıldı.

2017’de yayımlanan tebliğin 5’inci maddesinde, “Borçlu veya borçlunun dâhil olduğu risk grubunca ihraç edilen menkul kıymetler teminat olarak dikkate alınamaz. Ancak, borçlu tarafından ihraç edilen ipotek teminatlı menkul kıymetler, ikinci fıkrada aranan koşulun sağlanması kaydıyla, repo işlemleri için teminat olarak dikkate alınabilir” ifadesi “Borçlu veya borçlunun dâhil olduğu risk grubunca ihraç edilen menkul kıymetler teminat olarak dikkate alınamaz. Ancak borçlu tarafından ihraç edilen ve Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasındaki koşulları sağlayan teminatlı menkul kıymetler, ikinci fıkrada aranan şartın sağlanması kaydıyla repo işlemleri için teminat olarak dikkate alınabilir” olarak değiştirildi.