Dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan koronavirüs salgınının ardından Mayıs ayı itibariyle kruvaziyer turizminde gemilerin yeniden demir alırken Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan ‘hudut krizi’ sebebiyle Ekim ayına kadar seferler yapılamamıştı.

Kuşadası ekonomisinin en önemli can damarlarından kruvaziyer turizminin sekteye uğraması ekonomik olarak bölgeyi olumsuz etkilerken Yunanistan ile yapılan girişimler sonucunda Ekim ayı itibariyle kruvaziyer seferleri yeniden yapılmaya başlandı.

Global Ports Holding Doğu Akdeniz Limanları Bölge Direktörü ve Ege Port Genel Müdürü Aziz Güngör, Gazeteci Ender Aldanmaz’a yaptığı değerlendirmede yılsonuna kadar 40 geminin Kuşadası’na uğramasını beklediklerini dile getirdi. Yunanistan ile aşı kartı ve turizmde işbirliği protokollerinin 31 Mayıs tarihinde yapılmasına karşın kruvaziyerlerin Kuşadası’na gelişinin Ekim ayını bulduğunu kaydeden Aziz Güngör, kruvaziyerlerin gelişini “baraj kapaklarının açılması”na benzetti.

SADECE İKİ LİMANA İZİN VAR
Yunanistan ile sorunların giderilememesinin yaz sezonunun boş geçmesine neden olduğunu belirten Güngör yaptığı değerlendirmede “ülkeler arası ilişkiler, protokoller olsa da bunun alt yapısının iyi hazırlanması lazım. İyi bir bahane geliştirerek açmayabiliyorlar. Avrupa’da deniz, kara, hava bütün hudut kapılarının sağlık protokollerini yapan bir kurum var. Bu kurum Avrupa’nın pandemi şartlarında hudutların nasıl açılacağına, işletileceğine dair politikalar belirleyen, protokoller geliştiren bir kurum. Bu kurumun başında da Selanik Üniversitesi’nden bir profesör hocamız var. Bu krizi nasıl aşarız diyerek hocamızla bir araya geldik. Kuşadası ve İstanbul limanlarımızı üç kişilik bir heyet ile ziyaret ederek limanların pandemi şartlarına göre dizayn edilip edilmediğini yerinde incelediler ve çok olumlu bir rapor hazırlayarak Yunan Dışişleri Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı’na ilettiler. Bu sayede rapordan 10 gün sonra 30 Eylül’de ülkemizde sadece Kuşadası ve İstanbul limanları ziyaret edecek biçimde kurvaziyerlere hudut sınır kapılarını açtı” ifadelerini kullandı.

BU KEZ İTALYA YAN ÇİZDİ
Yunanistan sorunların ‘kısmen’ giderilmesine ardından bu kez İtalya ile sorunların başladığını söyleyen Güngör, “Yunanistan ile bu sıkıntıları aştık derken şimdi de İtalya ile sıkıntılarımız başladı. İtalya şu anda Türkiye’den turist kabul etmiyor. Yani Türkiye’de bulunmuş herhangi bir turisti kabul etmiyor. Ediyor ama karantinaya alıyor. Bu da kruvaziyer turizmine uygun bir biçim değil. Dolayısıyla böyle bir şart olunca gemi İtalya’dan kalkmışsa ve Türkiye’ye uğramışsa ‘ben seni karantinaya alırım’ diyor. Sen yolcuyu almışsın, 1 hafta tatil yaptırmışsın, tekrar İtalya’ya geri getireceksin, turist de uçağa binip memleketine gidecek. Gelen turiste ‘10 gün karantinada kal’ diyemezsin. Limanımıza uğraması beklenen 40 gemiden 6’sı İtalya çıkışlı olduğu için seferler iptal etmek zorunda kaldılar. Bu sorunu aşmak için çalışmalarımız sürüyor. Yunanistan için hazırlanan rapor bir AB raporu aslında. Bu rapor sadece Yunanistan için hazırlanmış bir şey değil. AB’nin bir kurumu buraya gelerek inceleme yaptı. İtalya’da bu kurumun muhatapları vardır. Bu raporları onlarla paylaşmak istedik. Pandemi dönemde her ne kadar AB ülkeleri ortak politikalar yürüten bir kurum olarak görünse de her ülke kendi içine çekildi ve kurallarını koydu. Kendi dışişleri ve turizm bakanlıklarımızı bilgilendirdik. Bu konuda yoğun temaslarımız oldu. Roma’da yapılan G-20 zirvesinde bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu bizzat mevkidaşı ile bu konuyu konuştu ve aşılması adına ricada bulundu. Fakat dış politikada alınmış kararlar bu kadar hızlı işlemiyor. Bu konu ile ilgili İtalyan dışişleri bakan yardımcısı ile bir araya geldik. Bu sorunu aşarız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

HABER: ENDER ALDANMAZ

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ