PETKİM Petrokimya Holding, SOCAR Türkiye ile yaptığı 720 milyon dolar tutarındaki hisse satış sözleşmesi kapsamında haziran sonu bitecek olan üçüncü taksit ödemesinin süresini uzattı.

PETKİM Petrokimya Holding, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, SOCAR Türkiye ile yaptığı 720 milyon dolar tutarındaki hisse satış sözleşmesi kapsamında haziran sonu bitecek olan üçüncü taksit ödemesinin süresini uzattığını bildirdi. 30 Haziran’da PETKİM’in ödemesi gereken üçüncü taksit 3 Ocak 2022’ye ertelendi.

PETKİM, Türkiye'nin işleme kapasitesine göre üçüncü büyük ve en yeni rafinerisi olan STAR Rafineri'nin dolaylı olarak yüzde 18'ine sahip olmak için 2018 yılında SOCAR Türkiye ile anlaşma yapmıştı. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada pandeminin yarattığı olumsuz koşullar nedeniyle ertelemenin yapıldığı aktarıldı. Ertelemenin iki şirket arasında sağlanan mutabakat ile sağlandığı açıklandı. KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“Şirketimiz Yönetim Kurulu çeşitli kararları ile Şirketimiz'in STAR'ın sermayesinde yüzde 18 oranında dolaylı hissedar olmasını teminen, SOCAR Türkiye ile 720.000.000 dolar tutarında bir Hisse Satış Sözleşmesi ("HSS") imzalanmasına; hisse devir bedelinin üç eşit taksitte ödenmesine; son taksitin en geç 30 Haziran 2021 olarak belirlenen kapanış tarihinde hisse devri ile eş zamanlı olarak yapılmasına ve hisse devri ile ilgili gerekli tüm aksiyonların alınmasına karar vermiş idi. 

Ancak, tüm dünyada etkisini sürdüren pandemi (küresel salgın) ve piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisi ve bu gelişmeler sebebiyle STAR'ın finansman sözleşmeleri tahtında proje tamamlanma tarihinin henüz gerçekleşmemiş olması nedeniyle, Kapanış tarihinin en geç 03.01.2022 tarihine kadar ertelenmesinin uygun olacağı değerlendirilmiş ve bu husus ile ilgili SOCAR Türkiye ile mutabakata varılarak Sözleşme bu doğrultuda tadil edilmiştir.”