Petrol piyasasında asgari satış yükümlülüğünü yerine getirmeyen dağıtıcıların, vergi borcu olanlar ile sahte belge düzenleyenlerin lisansı iptal edilecek.

Akaryakıt dağıtım şirketleri ile ilgili iki önemli düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı “Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile şirket lisanslarına yeni düzenlemeler getirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük akaryakıta dayalı vergi dolandırıcılığı operasyonun etkileri devam ederken bu düzenleme yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde ocak ayında 50 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edilmişti. MASAK raporuna göre, devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlenmişti.

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'ndeki değişikliklere göre, dağıtıcı lisansı sahiplerinin, lisans alınmasını takip eden ikinci takvim yılında asgari 20 bin ton satış yapması şartı aranacak. Satış yapma şartının hacimleri beş takvim yılı boyunca takip edilecek. Üçüncü takvim yılında asgari 30 bin ton, dördüncü takvim yılında asgari 40 bin ton, beşinci takvim yılından itibaren ise yıllık asgari 60 bin ton ürün satışını gerçekleştirmesi zorunlu olacak.

10 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE BORCUNU ÖDEYEN KURTULACAK

Asgari satış yükümlülüğünün yüzde 10 veya daha az sapmayla yerine getirilememesi durumunda ise lisans sona erdirilmeksizin izlemeye alınacak. Bir sonraki takvim yılında asgari satış yükümlülüğünün yerine getirilememesi durumunda ilgili lisans yine sona erdirilecek.

Asgari satış yükümlülüğünün değerlendirilmesinde, dağıtıcıların kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ticareti ve diğer mevzuat kapsamında yapılan akaryakıt ihracatına ilişkin miktarlar dikkate alınmayacak.

Geçmiş dönemlere ilişkin gelir payı borcu olanların lisans alma, tadil ve süre uzatımı başvuruları ile ulusal marker temin talepleri söz konusu borcun, kurumca yapılacak bildirimden itibaren 10 iş günü içerisinde ödenmemesi halinde yapılmamış sayılacak.

SAHTE BELGE DÜZENLEYENLERİN LİSANSLARI DA İPTAL EDİLECEK

Bir diğer düzenleme ise yeni lisans alacaklarla ilgili oldu. EPDK’nin Resmi Gazete’de yayımlanan Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimlerle Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik değişikliğine göre de sahte belge düzenleyenler ve benzeri suçlarda adı geçenlerin lisansları askıya alınacak. Yanıltıcı belge düzenleme veya bu belgeleri kullanma, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleme veya bu belgeleri kullanma suçlarının işlenmesi ve Cumhuriyet Başsavcılığı ile kuruma da bildirilmesi halinde, kurum tarafından rafineri hariç her türlü tesiste lisansa tabi tüm faaliyetler kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçici olarak durdurulacak.