Türkiye Barolar Birliği (TBB), Basın İlan Kurumu’nun yeniden belirlediği ‘Basın Ahlak Esasları’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’da dava açtığını açıkladı.

TBB, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Kararı ile belirlenen ve 6 Temmuz 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Basın Ahlak Esasları’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’da dava açtığını duyurdu. TBB’nin açıklamasından şunlar kaydedildi:

“Söz konusu karar, kanuni dayanaktan yoksun biçimde, kanunla düzenlenmesi gereken birçok konuda belirsiz ve ölçüsüz, yoruma açık, muğlak düzenleme ve sınırlamalar getirmektedir. Bu haliyle ifade ve basın özgürlüğünün ihlali sonucunu doğuran söz konusu düzenleme, ilgili kuruluşlar bakımından mahkemeye erişim hakkının sınırlanmasına da neden olmaktadır.

“EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI UYGULAMALARA SEBEBİYET VEREBİLECEĞİ GİBİ KANUNİ BELİRLİLİK İLKESİNE DE AÇIKÇA AYKIRILIK TAŞIMAKTADIR”

Dava konusu düzenleme, kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı uygulamalara sebebiyet verebileceği gibi kanuni belirlilik ilkesine de açıkça aykırılık taşımaktadır.

Dilekçede, dava konusu düzenlemenin dayanağı yasa hükmünün mevcut yapısal sorununun çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmesi ve pilot karar usulünün uygulanmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara da dikkat çekilmiştir.”