Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincanı, “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alındı.

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, kimyasal silah kullanımı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamaları gerekçesiyle “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla bugün İstanbul’da gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“20.10.2022 tarihinde PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipler Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesi gereğince Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçundan 26.10.2022 tarihinde gözaltına alınmıştır.

“YERİNE YENİ MERKEZ KONSEYİ BAŞKANI SEÇİLMESİNE KARAR VERİLMESİ İÇİN NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ NEZDİNDE TALEPTE BULUNULMUŞTUR”

Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığımızca adı geçen şüphelinin halen devam ettirdiği Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevine, 6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Kanununun ‘Amaçları dışında faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliğinin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Sağlık Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine…’ şeklindeki Ek 2. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince son verilmesine, aynı maddenin 3. Fıkrasında düzenlenen usulle yerine yeni merkez konseyi başkanı seçilmesine karar verilmesi için nöbetçi asliye hukuk mahkemesi nezdinde talepte bulunulmuştur.”

EREN KESKİN: İFADEYE GİDECEKKEN GÖZALTINA ALINIYOR

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin, sosyal medya hesabında; “Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Bir Adli Tıp hekimi, TTB başkanı çağrılınca ifadeye gidecekken gözaltına alınıyor. Gözaltında tutulan gazeteciler ve Şebnem Korur Fincancı.. Sizi asla yalnız bırakmayacağız” açıklamasını yaptı.

TTB: HOCAMIZ DR. ŞEBNEM KORUR FİNCANCI'YA YAPILANLARI ASLA KABUL ETMİYORUZ

Türk Tabipleri Birliği’nin sosyal medya hesabında; “Bir süredir yürütülen linç kampanyasının ardından bugün gözaltına alınan hocamız Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya yapılanları asla kabul etmiyoruz. Hocamıza ve örgütümüze sahip çıkarak mücadelemizi sürdüreceğiz!” açıklaması yapıldı.

FİNCANCI: “DOĞRU YANSITILMADI”

Fincancı, gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen açıklamasının kamuoyunda çok tartışılması üzerine ‘bianet org’ internet sitesine yaptığı açıklama açıklamada, görüşlerinin doğru yansıtılmadığını belirterek şunları söylemişti:

“Ben, katıldığım yayında bu istemsiz hareketlerin sinir sistemini tutan bir kimyasalın etkisiyle olabileceğini belirttim ve bir kimyasal kullanıldığı iddiası varsa da bununla ilgili etkili bir soruşturma yapılması gerektiğini ifade ettim. Ölüm meydana gelmişse; Minnesota Protokolü'ne göre tıbbi bir araştırma yapılması gerektiğini, bağımsız kurumlar tarafından da bir soruşturma yapılmasının zorunluluk olduğunu çünkü bunun Cenevre Sözleşmesi kapsamında savaş suçu olarak değerlendirildiğini söyledim. Ancak haber, benim bu olayı kanıtladığım şeklinde yansıtılmış, yani pek doğru yansıtılmadı.”

AKAR: TSK’NIN ENVANTERİNDE KİMYASAL SİLAH YOK

Milli Savunma Bakanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığına ilişkin iddiaların ‘asılsız ve gerçek dışı’ olduğunu belirterek, “Tüm bu dezenformasyon çabaları kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kararlı mücadelesi sonucu çökme noktasına gelen ve bulunduğu zor durumdan kurtulmak için yalan ve ahlak dışı yollarla çıkış arayışında olan terör örgütü ve müzahirlerinin beyhude çırpınışlarıdır” açıklamasını yapmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise “TSK’nın envanterinde kimyasal silah yok. Bunlar son derece alçakça iftiralar. Hukuki süreç başladı, bunu yapanlar hesabını yargı önünde verecekler. Bu iftiralar teröristler biraz daha zaman, zemin kazansın diye ortaya atılmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.