HABER: TUĞBA AYDIN

Germencik Çevre ve Doğa Koruma Derneği, ilçedeki jeotermal tesislerinin çevreye ve insan sağlığına verdiği zarara ilişkin basın açıklaması yaptı. İnsanların içme suyunun yüzde 97 gibi büyük çoğunluğunu yer altı suları sağlamaktadığını ve insan faaliyetleri ya da doğal kaynaklardan ötürü kirlendiğinin altı çizildi.

Bugün Büyük Menderes Havzasında tarımda kullanılan yer altı suların en önemli kullanım yolu olan artezyen kuyularının, olması gerekenden fazla sayıya ulaştığına dikkat çekildi. Yapılan basın açıklamasında, “DSİ’nin 2010 yılında yaptığı çalışmaya göre, Aydın’da 15 binin üzerinde sulama amaçlı kullanılan artezyen kuyusu var. Aydın’nın farklı bölgelerinde DSİ ve ADÜ tarafından yapılan çalışmalarda pek çok artezyen kuyu sularında insan ve hayvan sağlığına zarar veren, standartların çok üstünde Bor, Nitrit, Nitrat ve Amonyak kirliliği saptanmıştır. Bu çalışmalarda en yüksek Nitrat, Nitrit miktarı, jeotermal sular açısından zengin olan Alangüllü’de belirlenmiştir. Yeraltı suları, Aydın’nın su güvenliği ve geleceğinin sigortasıdır. Aydın’da yeraltı suların varlığını ve geleceğini, endüstriyel ve kentsel atıksular/atıklar, jeotermal akışkanlar, tarım ilaçları, hayvansal atıklar tehlikeye sokmakta, yeraltı suları kullanılamaz hale gelmektedir. Germencik Çevre ve Doğa Derneği olarak 2022 yılı Temmuz ayında Aydın’da jeotermal enerji santrallerinin (JES) yerüstü ve yeraltı sularda kirlilik yaptığı, artezyen kuyularından sıcak su gelmeye başladığı iddiası ile Aydın Valiliğine suç duyurusunda bulunduk. Aydın Valiliğinin emirleri ile DSİ tarafından Alangüllü ve Hıdırbeyli’de JES’lere 200-400 metre mesafe uzaklıkta bulunan 4 adet incir ve zeytin bahçesi içindeki 4 adet artezyen kuyusundan su numunesi alınarak, ağır metal analiz çalışması yapıldı.TSE 266 İçme Suyu Kalite Parametreleri Yönetmeliğine göre bu sonuçlar olması gereken değerlerden; Demir 20.000, Alüminyum 7.500, Arsenik 5.300, Lityum 5.000, Molibden 4.300, Mangan 4.300, Kurşun 2.900, Nikel 1.900, Krom 400, Baryum 250, Selenyum 200, Kobalt 60, Çinko 15, Bor 8, Bakır 2 kata varan oranlarda artmış olarak saptandı” ifadeleri kullanıldı.

“BİNLERCE AĞAÇ KURUDU”

Yer altı sularının kirlenmesi nedeniyle binlerce ağacın kuruduğuna dikkat çekildi. Çevreciler, “2018 yılında bu bahçede yer alan 500 kadar incir ve zeytin ağacı kurudu. Halen bu bahçeden sağlıklı ürün almak mümkün değil. Alangüllü’de incir ve zeytin ağaçlarının kurumasının tek nedeni yeraltı sularındaki Bor seviyesinin diğer bölgelere göre daha yüksek olmasıdır. Çünkü su içindeki Bor miktarı 6 mg/L ve üstüne çıkınca incir ve zeytin ağaçlarında alevle yanmış gibi görüntü veren toksik etki yapmaktadır. Tüm bu sonuçlar Alangüllü ve Hıdırbeyli’deki artezyen kuyuları ile bu bölgede bulunan JES kuyularından yeraltından çekilen veya geri basılan akışkanlar arasında ilişki olduğunu, yeraltı suları ile akışkanların birbirine karıştığını göstermektedir” diyerek konunun ciddiyetine dikkat çekti.

“KANSER VAKALARINDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLDU”

Bir başka ciddi uyarı ise artan kanser vakalarına yapıldı. TÜİK verilerinin de örnek verildiği açıklamada bölgede kanser oranlarının ciddi rakamlara ulaştığı ve yetkililerin konuyu bir an önce gündemine alması gerektiği çağrısında bulunuldu.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

@aydinhaberlericom 🗳Seçim bitti, gündem geçim 💬Esnaf kepenk açarken rahat mı? Geçinebiliyor mu? 🔴Aydın esnafından cevap aldık… 🗣Siz izleyicilerin de görüşünü yoruma bekliyoruz… #aydınhaberleri #aydinhaberleri #voxpoptr #sokakhaberleri #sokakröportajlarıtiktok ♬ orijinal ses - AYDIN HABERLERİ