Aydın'da jeotermal enerji santrali (JES) kurulmak istenen köyde, üretici bir kadın, kendilerini ziyaret eden CHP Heyeti'ne geçimlerini tarımdan sağladıklarını belirterek "Oksijenimizi, toprağımızı kimseye vermiyoruz. Burası bizim. Bir santim toprak 150 senede birikiyormuş. Onlar bizden öğrensinler. Biz vır vır etmiyoruz, toprağımızı savunuyoruz" dedi. 

CHP'nin 'Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu' Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy köyüne projelendirilen JES'e karşı 22 aydır mücadele veren köylü kadınları ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve komisyonun başkanı Ali Öztunç'a sorunlarını anlatan üretici köylü kadın, köylerini, yaşam hakları için savunduklarını vurguladı. 

JES HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

"SADECE YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ"

Köylerinde JES yapılacak bir alanın olmadığını söyleyen köylü kadın, "Aydın'ın içme suyu, şu dağın ardında. Toprağımız, JES için uygun değil. Benim 5 dönüm tarlam var. Zeytinim var, biber, patlıcan ekiyorum. İncirliğim var. Buradan bir gelir elde ediyoruz. Buradaki insanlar hep böyle geçiniyor. Biz yalı, limuzin, hiçbir şey istemiyoruz. Biz sadece yaşam hakkımızı savunuyoruz" diyerek JES'e karşı olduklarını dile getirdi. 

"ONLAR LİMUZİNE BİNSİNLER, BEN EŞEĞİN ÜZERİNDE GİTMEYE RAZIYIM"

Üretim yaparak geçimlerini sağlamak istediklerini belirten kadın, "Onlar limuzin binsinler, ben eşeğin üzerinde gitmeye razıyım. Şu tabiatımıza zarar vermesinler" derken CHP'li Öztunç, "Biz de onun için buradayız. Tek bir derdimiz var. Bu çevreyi, doğayı koruyalım. Tarım alanlarında tarım yapılsın. Halkın istediği neyse o olur. Hani milli irade diyorlar ya, milli irade diyenler, halkın isteğini yerine getirmek zorundalar " diye konuştu. 

"VIR VIR ETMİYOR, TOPRAĞIMIZI SAVUNUYORUZ"

Köylü kadın, koronavirüs salgınında temiz bir gıdaya ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek şöyle konuştu: 

"Bu insanlar duramadılar, yoğun bakımda temiz oksijen istediler. Oksijen satın alınabilen bir şey değil. Normal oksijen var, üretilmiş oksijen değil. Oksijenimizi, toprağımızı kimseye vermiyoruz. Burası bizim. Bir santim toprak 150 senede birikiyormuş. Onlar bizden öğrensinler. Biz vır vır etmiyoruz, toprağımızı savunuyoruz." 

Köylüler, iki yıldır toprakları için mücadele ettiklerini, hukuki olarak da kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladılar.